Durerea la nivelul umărului, o consecință comună a leziunilor articulațiilor sau a suprasolicitării, poate avea un impact major asupra funcționalității umărului, ceea ce poate afecta semnificativ calitatea vieții. În anumite situații, durerea apărută brusc la nivelul umărului poate semnala probleme grave de sănătate, care necesită evaluare și tratament de specialitate. Situațiile care impun efectuarea unor investigații medicale includ persistența sau intensificarea durerii de umăr în ciuda măsurilor de autoîngrijire, pierderea semnificativă a amplitudinii mișcărilor, apariția unor umflături evidente sau eventuala asociere a durerii cu leziuni recente sau cu alte simptome, precum furnicături în braț sau slăbiciune musculară.
Citește și: Beneficii financiare în 2025: Cum să profiți de oportunitățile actuale
Ce cauzează durerea de umăr?
Durerea în zona umărului poate avea o varietate de cauze, de la leziuni acute la afecțiuni cronice. Traumatismele, activitățile repetitive, suprasolicitarea sau uzura naturală a articulațiilor pot duce la leziuni ale mușchilor, tendoanelor sau ligamentelor umărului, care se manifestă prin durere, rigiditate și, uneori, tumefierea umărului. Cauzele comune care determină apariția unei dureri la nivelul umărului includ:
– leziunile ligamentelor sau ale tendoanelor (o cădere sau o mișcare bruscă poate duce la întinderea sau ruperea ligamentelor și tendoanelor din umăr);
– bursita umar (reprezintă inflamația bursei, un sac de fluid ce protejează articulația umărului);
– tendinita (constă în inflamația tendoanelor);
– artroza sau degenerarea articulațiilor umărului.
Există, de asemenea, situații în care o durere umar apare secundar altor condiții medicale, precum bolile cardiovasculare, afecțiunile pulmonare sau chiar probleme ale coloanei vertebrale cervicale. De asemenea, în cazuri rare, durerea de umăr poate semnala tumori la nivelul umărului sau al regiunii înconjurătoare.
Când este necesară consultarea medicului?
Durerile de umăr asociate cu traumatisme fizice, cât și durerile care persistă sau se agravează, în ciuda administrării medicamentelor analgezice, necesită întotdeauna evaluare medicală. De asemenea, se recomandă vizita la medic dacă:
– durerea este una foarte puternică și afectează capacitatea de efectuare a sarcinilor zilnice;
– există umflături sau deformări ale umărului;
– durerea este asociată cu alte simptome, precum dificultăți de respirație sau dureri în piept.
Există situații în care durerile intense pot semnala probleme de o gravitate redusă, ușor de tratat, dar care, dacă sunt neglijate, determină importante complicații. De exemplu, bursita umărului poate determina o durere de intensitate ridicată în zona umărului, care poate să nu cedeze întotdeauna la administrarea de medicamente analgezice. Cu toate acestea, dacă beneficiază de tratament specific, bursita poate fi gestionată eficient.
Ignorarea durerilor intense, în schimb, poate duce la agravarea inflamației, consecințele fiind o limitare a mișcărilor umărului, urmată de instalarea altor complicații, precum pierderea amplitudinii mișcărilor sau deteriorarea țesuturilor înconjurătoare.