Parlamentul dezbate și votează, miercuri, de la ora 12:00, moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR. Marcel Ciolacu a afirmat că sunt „suficiente” voturi pentru aprobarea moțiunii, în timp ce Ludovic Orban a spus nu are șanse să treacă, dacă nu intervin repoziționări ale unor „actori politici”.
A început ședința Parlamentului în care este dezbătută moțiunea de cenzură. În același, premierul Ludovic Orban a făcut o scurtă conferință de presă în care a apărat cele 25 de ordonanțe de urgență ce au fost adoptate marți seară.
„PNL va vota la vedere împotriva moțiunii de cenzură inițiate de PSD. Am stabilit strategia la această moțiune de cenzură, așteptăm cu încredere dezbaterea și votul. Suntem pregătiți pentru orice situație. Și dacă va cădea, Guvernul va cădea în picioare”, a declarat premierul înainte să intre în sala de plen.
Citește și: De ce vrea prorusul Călin Georgescu neapărat să obțină șefia statului român?
În sală sunt prezenți la această oră 373 de senatori și deputați.
A început dezbaterea moțiunii, care este citită de la tribună, de deputatul PSD Florin Manole.
Florin Manole este acuzat de PNL că a încălcat regulamentul pentru că nu a citit textul moțiunii în integralitate, ci „a sărit o pagină”, ceea ce ar fi motiv de anulare a procedurii, susține un deputat PNL.
Florin Manole revine la microfon și citește și pagina sărită, care conține decizii ale CCR.
Premierul Orban rostește poziția Guvernului: „Înțeleg că aveți probleme cu cititul, așa că sunt înțelegător față de voi. Sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea.”
Deputatul USR Stelian Ion le-a spus colegilor de Parlament să nu mai sesizeze viciile de procedură în plen, pentru ca legea de adoptare a moțiunii să poată fi atacată la CCR.
Inițiativa de demitere a Guvernului Orban este susținută de PSD, UDMR și de grupul parlamentar „Forța Națională”, iar președintele interimar al social-democraților Marcel Ciolacu susține că PSD are peste 233 de voturi pentru moțiune.
Calculele politice pentru moțiunea de cenzură se schimbă din oră în oră. Acum, PSD se bazează pe 237 de voturi, potrivit unor calcule. Asta, după ce aseară aveau considerabil mai multe. Chiar și așa, sunt suficiente pentru ca Guvernul Orban să fie demis.
De asemenea, la această oră, Victor Ponta i-a băgat pe cei de la ProRomânia în ședință.
Uniunea Salvaţi România a anunțat că parlamentarii partidului vor vota la vedere împotriva moţiunii de cenzură şi susţine că PSD şi UDMR au iniţiat acest demers împotriva Guvernului doar pentru că nu vor revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Înainte de depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, configurația parlamentară arată astfel: Din totalul de 465 de parlamentari, 198 de parlamentari vin din partea PSD, PNL are 105 parlamentari, USR are 40, UDMR are 30 de parlamentari, iar Pro România și PMP au 27, respectiv 19 parlamentari. Totodată, ALDE are 19 parlamentari, grupul minorităților naționale este format din 17 parlamentari, iar 13 parlamentari vin din partea independenților.
Astfel, în cazul în care negocierile cu Pro România dau roade, PSD își asigură fără dubii victoria de marți din Parlament. Victor Ponta a spus că parlamentarii formațiunii ar putea vota moțiunea de cenzură.