Extern

Transnistria Nu Cere Alipirea la Federația Rusă

Transnistria Nu Cere Alipirea la Federația Rusă: Ce S-a Discutat la Congresul Deputaților

Consiliul Suprem de la Tiraspol a dezvăluit agenda Congresului deputaților transnistreni, respingând speculațiile privind cererea de alipire la Federația Rusă scrie romaniatv.net

Dezbateri la Congresul Deputaților

Congresul de deputați transnistreni de toate nivelurile a fost convocat într-un context tensionat, având în vedere presiunea economică crescută din partea Republicii Moldova. Participanții au discutat măsuri pentru contracararea „blocadei economice” impuse și pentru asigurarea comerțului liber și a liberei circulații a bunurilor.

Apel la Comunitatea Internațională

Deputații transnistreni au subliniat necesitatea relansării negocierilor în formatul „5+2”, mediatori fiind OSCE, Rusia și Ucraina. Aceștia au făcut apel la comunitatea internațională pentru sprijin în rezolvarea conflictului și pentru atragerea atenției asupra presiunii economice exercitate asupra Transnistriei.

Cerere de Asistență către Rusia

Deși s-a discutat despre solicitarea de asistență către Rusia, inclusiv către parlamentarii acesteia, nu s-a formulat în mod oficial o cerere de alipire la Federația Rusă.

Reacții la Speculații

Reprezentanții din Transnistria au respins vehement speculațiile privind o posibilă alipire la Federația Rusă. Ei au subliniat că nu este momentul oportun pentru asemenea demersuri, având în vedere contextul actual al presiunii economice și al conflictului din regiune.

Contextul Conflictului din Transnistria

Conflictul din Transnistria a izbucnit în anii ’90 și a fost alimentat de intervenția Rusiei. Teritoriul, situat între Republica Moldova și Ucraina, și-a declarat secesiunea și încă menține relații strânse cu Federația Rusă.

Speculații și Tensiuni Regionale

Recent, au apărut speculații privind un posibil atac lansat din Transnistria către orașul-port ucrainean Odesa, de la Marea Neagră. Tensiunile din regiune rămân ridicate, cu Rusia menționând presupuse amenințări din partea Ucrainei.

Congresul deputaților transnistreni a avut ca scop abordarea problemelor economice și politice actuale din regiune, fără a formula în mod oficial cereri de alipire la Federația Rusă. Reacțiile oficialilor din Transnistria au subliniat necesitatea menținerii păcii și a dialogului, evitând acțiunile care ar putea intensifica tensiunile regionale.

Măsuri Pentru Creșterea Tensiunilor

Recent, au apărut speculații privind un posibil atac lansat din Transnistria către orașul-port ucrainean Odesa, de la Marea Neagră. Tensiunile din regiune rămân ridicate, cu Rusia menționând presupuse amenințări din partea Ucrainei.

Dialog și Diplomație

Cu toate acestea, liderii din regiune recunosc importanța menținerii dialogului și a stabilității. Recent, un diplomat de rang înalt din Departamentul de Stat al SUA s-a întâlnit cu liderul transnistrian Vadim Krasnoselski, într-un efort de a înțelege perspectivele și preocupările ambelor părți.

Monitorizarea Situației

Autoritățile moldovene și-au exprimat încrederea că situația din regiune va fi gestionată într-un mod responsabil. Cu toate acestea, ele rămân vigilente și își exprimă speranța că autoritățile de la Tiraspol vor evita orice acțiuni care ar putea agrava situația.

Rolul Comunității Internaționale

Comunitatea internațională, inclusiv OSCE, UE și SUA, joacă un rol crucial în monitorizarea și gestionarea conflictului din Transnistria. Eforturile diplomatice și sprijinul pentru dialogul constructiv rămân prioritare în abordarea conflictului și menținerea stabilității în regiune.