Extern

Ucraina: Informațiile Kievului sugerează că Belarusul este gata să se alăture invaziei

Ofensiva armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei a intrat în a cincea zi, însă trupele Moscovei continuă să întâmpine o rezistență pe măsură din partea poporului ucrainean. Președintele Volodomir Zelenski spune că următoarele zile sunt cruciale pentru țara sa și pentru soarta războiului declanșat de Vladimir Putin.
Joe Biden poartă luni o nouă discuție cu aliații SUA pentru coordonarea răspunsului la agresiunea rusă.
Situația Ucrainei va fi discutată luni de Adunarea Generală a ONU într-o sesiune specială de urgență, o premieră a ultimilor aproape 40 de ani.

Un avion al Rusiei a intrat în spațiul aerian al Canadei și astfel, a încălcat interdicția impusă statului condus de către Vladimir Putin. Este vorba despre zborul 111 Aeroflot, potrivit presei internaționale.
În ultimele ore, un avion rusesc a fost depistat în spațiul aerian canadian, în ciuda interdicțiilor impuse statului condus de către Vladimir Putin.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a ieșit cu noi declarații. Oficialul de la Bruxelles susține integrarea Ucrainei în UE.
Trupele ruse şi-au oprit înaintarea spre centrul capitalei Kiev dinspre nord-vest, informează presa internațională. Armata ucraineană rezistă atacurilor terestre și aeriene, potrivit unui consilier prezidențial de la Kiev, Oleksii Arestovici.
Se anunță primele negocieri de la deschiderea focurilor. Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei ar urma să discute luni, într-o locaţie care nu va fi dezvăluită, potrivit agenției ruse TASS.
O şedinţă a task-force-ului pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina a fost convocată pentru luni dimineață. Şedinţa, la care va participa premierul Nicolae Ciucă, este programată de la ora 09:00, la Palatul Victoria. La final vor fi susţinute declaraţii de presă, potrivit Guvernului României.
În noaptea de duminică spre luni dimineața au fost reluate bombardamentele în zona capitalei și a Harkovului, în jurul orei 4, ora Kievului, potrivit Serviciului de Comunicații Speciale de Stat a Ucrainei. „Toate încercările forțelor de ocupație ruse au eșuat. Coloanele de echipamente ale ocupanților au fost distruse. Inamicul a suferit pierderi grele”, a transmis Comandantul Apărării Kievului, generalul colonel Alexander Syrsky.

sursa