Actualitate

Un avion intrat ilegal în spaţiul aerian al României

Un avion civil a intrat ilegal, miercuri după-amiază, în spațiul aerian al României. Acesta a fost interceptat de două aeronave F-16 deasupra municipiului Drobeta-Turnu Severin. Aparatul a părăsit teritoriul României prin Bulgaria.

Ministerul Apărării a transmis că un avion bimotor de mici dimensiuni, tip Beechcraft, cu două persoane la bord, a zburat la joasă înălțime deasupra Ungariei, României, Serbiei și Bulgariei.

În România, aeronava a urmat traiectul Oradea – Caransebeș – Drobeta Turnu Severin și nu a avut un comportament ostil sau periculos, a precizat MApN.

Pilotul, însă, nu a răspuns interogărilor radio și nici semnalelor vizuale transmise de aeronavele militare interceptoare.
Avionul a fost interceptat în spațiul aerian al Ungariei de două aeronave militare ale Forțelor Aeriene Ungare, de tip JAS 39 Gripen, la ora 17.38. În jurul orei 17.49, el a intrat în spațiul aerian al României, în zona Oradea, fiind însoțit de cele două aeronave militare maghiare, în baza acordului cross-border dintre România și Ungaria.

La ora 17.58, aeronavele maghiare s-au întors către bază, aeronava civilă fiind preluată de două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene americane, dislocate pe Baza 86 Aeriană Fetești, care se aflau în misiune de patrulare în țara noastră.

La ora 18.36, aeronavele americane au solicitat aprobarea de revenire pe Baza 86 Aeriană, misiunea de poliție aeriană fiind preluată de două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, decolate de pe aceeași bază aeriană.

Aeronavele militare române au interceptat avionul la ora 18.42 și au continuat misiunea de interogare și escortare. Aeronava civilă a intersectat, în jurul orei 19.00, pentru un interval de aproximativ două minute, și spațiul aerian al Serbiei, într-o zonă aflată între Drobeta Turnu Severin și Korbovo.

În jurul orei 19.09, avionul civil a traversat în spațiul aerian al Bulgariei. Avioanele F-16 române și-au încheiat misiunea de poliție aeriană și au aterizat la Fetești, în jurul orei 19.46.
Autoritățile bulgare fac cercetări în acest caz.

sursa