Actualitate

Un bărbat a murit după ce a luat vitamina D

Pericolele ascunse în suplimentele alimentare: Un bărbat s-a stins din viață după ce a luat vitamina D

Chiar și cele mai bune intenții în privința sănătății noastre pot duce la consecințe tragice atunci când nu sunt luate în considerare recomandările medicale.

Un recent incident a pus în evidență riscurile asociate cu utilizarea excesivă a suplimentelor alimentare, evidențiind necesitatea unei abordări raționale și responsabile în această privință.

David Mitchener, un bărbat de 89 de ani, a cărui poveste a făcut înconjurul lumii, a decedat din cauza hipercalcemiei, o afecțiune care se caracterizează prin niveluri anormal de ridicate de calciu în sânge. Cauza principală a acestei intoxicații a fost identificată ca fiind utilizarea excesivă a suplimentelor de vitamina D.

Într-un raport al autorităților, s-a dezvăluit că David Mitchener a consumat suplimente de vitamine timp de cel puțin nouă luni înainte de deces. Deși scopul inițial al acestor suplimente era de a-i îmbunătăți starea de sănătate, utilizarea lor necorespunzătoare a dus la consecințe tragice.

Potrivit romaniatv.ro bărbatul a fost spitalizat în Marea Britanie pe data de 10 mai 2023 și a decedat la zece zile după internare. Testele ulterioare au relevat faptul că nivelul său de vitamina D era extrem de ridicat, contribuind semnificativ la declanșarea hipercalcemiei care, alături de alte afecțiuni, a dus la decesul său.

Este important să subliniem că suplimentele cu vitamina D, precum și alte suplimente alimentare, sunt benefice pentru sănătate atunci când sunt administrate corect și conform recomandărilor medicale. Cu toate acestea, utilizarea lor în exces poate prezenta riscuri semnificative:

  1. Hipervitaminoza D: Supradozajul de vitamina D poate duce la simptome precum greață, vărsături și slăbiciune musculară.
  2. Afectarea funcției renale: Utilizarea excesivă sau prelungită a suplimentelor cu vitamina D poate afecta negativ rinichii, fiind necesară prudență în aceste situații.
  3. Interacțiuni medicamentoase: Vitamina D poate interacționa cu alte medicamente, ceea ce necesită consultarea medicului înainte de administrare.
  4. Agravarea altor probleme de sănătate: În unele cazuri, suplimentele cu vitamina D pot agrava afecțiuni existente, cum ar fi bolile cardiace sau hipercalcemia.

Este imperativ ca orice utilizare a suplimentelor alimentare să fie supravegheată de către un profesionist medical și să se respecte dozele și recomandările stabilite în urma unei evaluări adecvate a sănătății individuale.