Stephen Crohn nu putea să privească neputincios decât unul câte unul, prietenii săi începând să moară de o boală care nu avea nume. Când partenerul său, un gimnast numit Jerry Green, s-a îmbolnăvit disperat în 1978 cu ceea ce acum știm sub numele de SIDA, Crohn a presupus pur și simplu că va urma.
În schimb, pe măsură ce Green a devenit orb și slăbit, pe măsură ce virusul HIV i-a devastat corpul, Crohn a rămas complet sănătos. În deceniul următor, zeci de prieteni și alți parteneri ar întâlni o soartă similară.
Citește și: Relații în funcție de zodie: Ce zodii se potrivesc cel mai bine
În 1996, un imunolog numit Bill Paxton, care lucra la Centrul de Cercetare SIDA Aaron Diamond din New York și căutase bărbați homosexuali care erau aparent rezistenți la infecții, a descoperit motivul pentru care. Când Paxton a încercat să infecteze globulele albe ale sângelui Crohn cu virusul HIV într-o eprubetă, s-a dovedit imposibil.
S-a constatat că Crohn avea o mutație genetică – una care apare la aproximativ 1% din populație – care împiedică legarea HIV de suprafața celulelor albe din sânge. În deceniul următor, oamenii de știință au dezvoltat un medicament antiretroviral numit maraviroc, care ar transforma tratamentul HIV prin imitarea efectului acestei mutații. S-a dovedit crucial pentru a ajuta la controlul virusului la persoanele infectate.
Citește și: Profeția tulburătoare a Sfântului Nil: O oglindă a vremurilor actuale
În timp ce Crohn a murit în 2013, la vârsta de 66 de ani, povestea sa a lăsat o moștenire care s-a întins mult dincolo de HIV. În ultimele două decenii, a inspirat un tărâm cu totul nou al științei medicale, în care oamenii de știință caută să identifice așa-numitele „outliers”, cum ar fi Crohn, care sunt fie neobișnuit de rezistente sau susceptibile la boli și le folosesc ca bază pentru descoperirea de noi tratamente.
sursa