Varujan Vosganian acuză GĂINA de la țară de evaziune fiscală și lansează teoria COTEȚULUI impozabil

Cum toamna se numără bobocii, Varujan Vosganian, deputat ALDE și fost parlamentar liberal, s-a gândit să numere puțin ouăle românilor, nemaibăgate în seamă de pe vremea lui Adrian Năstase.

Astfel, reprezentantul ALDE analizează, într-o postare pe Facebook, inclinația românilor spre autoconsum, fenomen care „ne costa în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”. De ce asta? Pentru că grădinile, cotețele și atelierele din curte produc PIB, nu și impozite.
Vă prezentîm câteva selecțiuni din întreaga teorie expusă sub titlul sugestiv Punguța cu doi bani…

Citește și: Concedieri la stat în 2025: Guvernul ia măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor

„Fiecare ou mancat de la gaina din curte ‘vaduveste’ bugetul de cincizeci de bani ! 🙂
Sa presupunem ca folosim, in demonstratia noastra, doua gaini ouatoare. Una dintre ele apartine unei ferme, cealalta unui cotet. Oul fermierului va lua calea pietei si va fi vandut, in medie, cu 1 leu (pentru ouale ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai putin). Oul gospodarului va trece direct din cotet in tigaie.

Oul vandut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit si pe dividende, impozit pe salarii si contributii la asigurarile sociale. La asta se adauga faptul ca, la randul lor, salariile si profiturile obtinute din productia fermierului, din prestatiile angrosistului si din serviciile supermarketurilor reintra in circuit si genereaza iarasi impozite si taxe.

Citește și: Incendiu într-o casă din județul Cluj, provocat de un accident în bucătărie. Un bărbat a suferit arsuri și primește îngrijiri medicale

In schimb, oul din cotet, in drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban.

Toate acestea, cotetele, brazdele, gradinile, stanele si atelierele din fundul curtii produc produs intern brut, dar nu produc si impozite. Productia din gospodariile populatiei ajunge la peste 20% din PIB, fara sa produca niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pietele taranesti. (…)
Faptul ca avem o atat de puternica inclinatie spre autoconsum, si nu doar in ce priveste alimentele, ne costa in fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”.

Citește și: Accident rutier la ieșirea din Jibou: o femeie și un copil din Someș-Odorhei, răniți în urma impactului

Citeste tot pe b1.ro