Actualitate

Veste rea pentru romanii care au masini SECOND-HAND! Fiscul i-a luat in vizor si anunta controale majore. Verifica URGENT!

Veste rea pentru romanii care au masini SECOND-HAND! Fiscul i-a luat in vizor si anunta controale majore. Verifica URGENT!Fiscul vine cu controale majore la toti proprietarii de masini SECOND-HAND, acestia sunt luati in vizor, relateaza b1.ro.

Controalele vor fi de provenienta, inspectorii antifrauda iau la control si tranzactiile aferente in numerar.

„Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF atrage atenția asupra ofertelor de vânzare a autovehiculelor de ocazie neînmatriculate, care provin din alte state ale Uniunii Europene.

Astfel, pentru a nu fi implicat într-o înșelăciune se recomandă evitarea plății în numerar.

De asemenea, cumpărătorul ar trebui:
1. să solicite toate documentele care atestă transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului;
2. să verifice dacă prețul inițial de pe factura de achiziție din statul membru de origine este mai mic decât prețul final solicitat de vânzător.

Dacă TVA (Mwst/WATT/BTW/IVA) de pe factura inițială este 0, prețul de pe factura emisă de firma românească revânzătoare trebuie să includă TVA (19%), cu excepția precizării direct pe factură1 a aplicării regimului de TVA la marja de profit;
3. să se asigure că firma vânzătoare are cod românesc de identificare fiscală, dacă se emite factură fiscală pentru un autoturism vândut de pe teritoriul României (parc auto, târg, website-uri de anunțuri etc).

În cazurile de fraudă cu TVA, trebuie știut că proprietarii unor autoturisme cumpărate cu evitarea plății TVA vor furniza instituției, care instrumentează dosarul fraudei, explicații detaliate atât despre tranzacție, cât și despre gradul de cunoaștere al situației, conform jurisprudenței legislației europene în materie.

În perioada 2018-2020 România coordonează grupul EUROFISC 2 organizat la nivelul UE, care are ca obiect combaterea fraudei în domeniul autoturismelor, ambarcațiunilor și avioanelor. În cadrul grupului inspectorii DGAFprimesc și analizează periodic date referitoare la acest fenomen.

În următoarea perioadă se vor intensifica controalele asupra transporturilor de autovehicule second-hand și vor fi verificate în amănunt toate documentele de proveniență.

Orice neconformitate va atrage reținerea autovehiculelor și chiar confiscarea acestora de către inspectorii DGAF, până la soluționarea cazului.

De asemenea, vor fi verificate tranzacțiile aferente în numerar, conform prevederilor Legii nr. 70/2016 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar”, se arată într-un comunicat transmis de DGAF.