Extern

Zeci de oameni sunt dispăruți și temuți morți după ce un ghețar din Himalaya s-a prăbușit într-un baraj și a declanșat o inundație uriașă în nordul Indiei.

În timp ce barajul s-a deschis, un potop de apă s-a revărsat printr-o vale din statul Uttarakhand.

Satele au fost evacuate, dar oficialii au avertizat că peste 125 de persoane ar fi putut fi prinse în torent.

Videoclipul a arătat apele de inundație care traversează zona, lăsând distrugerea în urma sa.

„A venit foarte repede, nu a fost timp să alerteze pe nimeni”, a declarat pentru agenția de știri Reuters Sanjay Singh Rana, care locuiește aproape de râul Dhauli Ganga.

„Am simțit că până și noi vom fi măturați”.

Poliția din Uttarakhand a declarat că avalanșa a lovit la aproximativ ora locală 11:00 (05:30 GMT), distrugând un baraj cunoscut sub numele de Proiectul hidroelectric Rishiganga.

Poliția a declarat că impactul a catapultat apa de-a lungul râului Dhauli Ganga, deteriorând un alt proiect de energie în aval în zona Tapovan.

Un martor a comparat inundația fulgerătoare cu „o scenă dintr-un film din Bollywood”.

Ministrul șef al Uttarakhand, Trivendra Singh Rawat, a declarat că 125 de persoane au fost confirmate dispărute până acum, dar acest număr ar putea crește.

„Șapte cadavre au fost recuperate de pe amplasament și se desfășoară operațiuni de salvare”, a declarat domnul Singh Rawat reporterilor într-un briefing.

Majoritatea celor dispăruți erau muncitori la cele două proiecte de energie măturate de potop.

Peste 50 de persoane care lucrează la proiectul hidroelectric Rishiganga au fost temute de moarte, a declarat șeful poliției din Uttarakhand, Ashok Kumar.

El a spus însă că unii muncitori au fost salvați de pe site.

Echipajul de urgență a reușit să salveze 16 muncitori care fuseseră blocați în interiorul unui tunel care fusese umplut cu resturi.

Presa indiană a declarat că în jur de 30 de persoane au fost prinse într-un al doilea tunel, echipajele de urgență fiind pregătite să lucreze toată noaptea pentru a le salva.

Singh Rawat a declarat că echipele din poliție și armată „fac tot posibilul pentru a salva viețile muncitorilor”.

Premierul Narendra Modi a declarat că monitorizează situația. „Națiunea se roagă pentru siguranța tuturor acolo”, a scris el pe Twitter la scurt timp după ce a vorbit cu ministrul de stat.
SURSA