Extern

Zelenski: „Rusia vrea să demonstreze că poate să controleze nu doar teritoriile, ci și viețile oamenilor”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat principiile cheie ale planului național de redresare pe care îl propune Ucraina. Anunțul a fost făcut, în cadrul unui discurs, susținut la o conferință de la Lugano (Elveția), dedicată reconstrucției țării vecine.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu este doar o încercare de a ne acapara pământul, de a ne ruina instituțiile statului, de a ne distruge independența. Aceasta este o confruntare ideologică mult mai amplă, sistemul antidemocratic și anti-european pe care l-a construit Rusia și pe care încearcă să-l aplice. Rusia încearcă să demonstreze că e mai puternică decât noi toți – Ucraina, Europa și lumea democratică”, a declarat Volodimir Zelenski.
„Un astfel de motiv ideologic poate fi urmărit în toate acțiunile Federației Ruse… Și toate crizele create de Rusia – inflație, hrană, energie, migrație… – acesta este cel mai ideologic, test ideologic. Dar totuși, cea mai crudă manifestare a sa este agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Prin această agresiune, Rusia vrea să demonstreze că poate să controleze nu doar teritoriile, ci și viețile oamenilor. Rusia pretinde că poate decide pentru toată lumea”, a remarcat Volodimir Zelenski.

Totodată, oficialul a subliniat că acest război reprezintă atacul Rusiei asupra valorilor europene, prin urmare, reconstrucția Ucrainei nu este un proiect local, nu este un proiect al unui singur popor, ci o sarcină comună a întregii lumi democratice și a tuturor statelor.

sursa