Politica

ADIO Revelion! Orban: Să mai amânăm un pic dorinţa de a ne distra

Prim-ministrul Ludovic Orban le-a cerut celor care intenționează să organizeze și să participe la petreceri de Revelion să amâne distracția. Ludovic Orban le cere celor care intenționează sa participe la acest gen de petreceri să amâne evenimentul, pentru că reprezintă un risc ”uriaș”.

Premierul a anunțat că petrecerile de Revelion nu vor putea fi organizate, iar românii care vin acasă de Crăciun vor fi carantinați dacă se întorc din ţări unde indicele de infectare este mai mare decât cel al României.

Ludovic Orban spune că petrecerile de Revelion sunt catalogate ca fiind evenimente private care intră în categoria celor interzise de actele normative adoptate pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Şeful Guvernului a transmis un mesaj românilor din diaspora care plănuiesc revenirea în ţară cu ocazia sărbătorilor de iarnă, el făcând precizarea că există prevederi legale conform cărora cei care intră în România dintr-o ţară care are indicele de infectare mai mare decât cel al României vor intra 14 zile în carantină.

”Avem reglementări foarte clare: unde indicele de răspândire a virusului este mai mare decât în România, pentru oricine din ţara respectivă se impune carantina de 14 zile, într-un spaţiu instituţionalizat sau într-un alt spaţiu deţinut de persoana care vine”, a declarat Orban.

Acesta a precizat că la ora actuală 14 ţări ale Uniunii Europene raportează indici mai mari decât cel al României în ceea ce priveşte infectarea cu noul coronavirus, iar printre acestea sunt state cu o ”creştere explozivă” a transmiterii virusului, ţări unde se află foarte mulţi români.

”Noi nu am luat această măsură pentru că avem ceva cu românii respectivi, ci am luat-o pentru a ne asigura că nu există un risc suplimentar de creştere a numărului de cazuri provenit de la persoanele care vin în România din ţările cu răspândire foarte largă”, a adăugat premierul.

Premierul le cere românilor să amâne petrecerile de Crăciun și Anul Nou

Mesajul premierului pentru cei care participă la petreceri private, deși acestea au fost interzise: „Să nu mai participe, putem să mai amânăm un pic dorinţa de a ne distra sau putem să ne distrăm într-un mod care să nu ne pună în pericol sănătatea”.

El a explicat că la aceste evenimente riscul de transmitere a virusului este ”uriaş”. Tinerii care participă la petreceri riscă să îşi îmbolnăvească familia.

„Rugămintea mea pentru cei care participă la astfel de petreceri este să amâne astfel de petreceri, pentru că nu se întâmplă nimic”, a mai afirmat primul ministru.

sursa