Scitech

Aplicațiile de pe iPhone, acuzate că colectează date în timpul trimiterii notificărilor

Cercetătorii în domeniul securității cibernetice au descoperit recent o practică îngrijorătoare în rândul aplicațiilor pentru iPhone. Se pare că aplicațiile populare, inclusiv Facebook, TikTok, LinkedIn și Twitter, sunt implicate în colectarea de date despre utilizatori în timp ce trimit notificări. Această practică controversată încalcă regulile de confidențialitate ale Apple și a fost dezvăluită de cercetătorii de la Mysk Inc, o companie specializată în dezvoltarea de aplicații scrie mobilissimo

În mod normal, atunci când utilizatorii închid o aplicație, aceasta ar trebui să înceteze să colecteze date în fundal. Cu toate acestea, testele realizate de cercetători arată că aplicațiile menționate anterior găsesc o modalitate de a eluda această protecție prin intermediul notificărilor. Datele colectate nu sunt esențiale pentru procesarea notificărilor și par să fie utilizate în principal pentru analize, publicitate și urmărirea comportamentului utilizatorilor.

Conform reacțiilor inițiale ale unor companii precum Meta și LinkedIn, aceste acuzații sunt negate vehement. Reprezentanții LinkedIn au susținut că datele sunt utilizate exclusiv pentru a asigura buna funcționare a notificărilor și că respectă toate ghidurile impuse de Apple. Cu toate acestea, aceste constatări ridică semne de întrebare cu privire la transparența și respectarea regulilor privind confidențialitatea în lumea aplicațiilor pentru dispozitivele iOS.

Aceasta nu este prima dată când Mysk Inc descoperă probleme legate de confidențialitate în mediul Apple, având în vedere descoperirile anterioare referitoare la adresele Wi-Fi și colectarea neautorizată a datelor de către gigantul tehnologic. În contextul acestor acuzații, utilizatorii sunt sfătuiți să fie mai vigilenți cu privire la modul în care aplicațiile colectează și utilizează datele lor personale pe dispozitivele iPhone.