Scitech

Apple: Schimbare majoră pentru dezvoltatorii de aplicații

Apple anunță o schimbare majoră pentru utilizatorii de iPhone din Europa, oferind dezvoltatorilor de software posibilitatea de a distribui aplicații direct de pe site-urile lor. Această mișcare vine în urma noilor reguli impuse de Uniunea Europeană (UE), care vizează deschiderea ecosistemului Apple scrie realitatea.net

Legea piețelor digitale (Digital Markets Act – DMA) a Uniunii Europene, lansată recent, obligă Apple să ofere opțiuni alternative de magazine de aplicații pe iPhone și să permită dezvoltatorilor să renunțe la utilizarea sistemului său de plată în aplicație, care percepe comisioane de până la 30%.

„Oferim mai multă flexibilitate dezvoltatorilor care distribuie aplicații în Uniunea Europeană, inclusiv introducerea unui nou mod de a distribui aplicații direct de pe site-ul web al dezvoltatorului”, a declarat Apple într-o postare pe blog.

Apple va permite dezvoltatorilor autorizați acces la interfețe de programare a aplicațiilor (API-uri) care facilitează distribuirea aplicațiilor lor de pe web și se integrează cu funcționalitățile sistemului, precum și realizarea de copii de rezervă și restaurarea aplicațiilor utilizatorilor.

Alte modificări includ posibilitatea dezvoltatorilor care au înființat piețe alternative de aplicații să ofere un catalog exclusiv format din aplicațiile dezvoltatorului pieței, iar dezvoltatorii pot alege cum să creeze promoții în aplicație, reduceri și alte oferte atunci când îi îndrumă pe utilizatori să finalizeze o tranzacție pe site-ul lor web, în loc să folosească șablonul Apple.

Aceste schimbări survin în contextul criticilor continue din partea rivalilor că eforturile Apple de conformare sunt insuficiente. Încălcările DMA pot costa companiile amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri globală.