Apple și Google își unesc forțele

Apple și Google au anunțat vineri un efort comun pentru a ajuta guvernele și agențiile de sănătate să urmărească cazurile Covid-19 prin urmărirea contactelor.

Giganții tehnologici au spus că atât confidențialitatea, cât și securitatea vor fi esențiale pentru design-urile lor, precum și transparența și consimțământul (da, acestea vor fi programe opt-in).

Citește și: Top 10 Laptopuri în 2025: Alegerea Perfectă pentru Orice Utilizator

Totuși, aceste promisiuni fac puțin pentru a potoli preocupările avocaților de confidențialitate și chiar a teoreticienilor conspirației.
În luna mai, ambele companii vor elibera API-uri care permit „interoperabilitatea între dispozitivele Android și iOS” în aplicațiile autorităților de sănătate publică. În lunile următoare, cei doi vor lucra pentru a construi o platformă mai largă de urmărire a contactelor bazată pe Bluetooth , care asigură funcționalitatea direct în sistemele lor de operare mobile respective, ceea ce face posibilă și mai ușor participarea părților interesate.
Este ușor de argumentat că utilizarea datelor smartphone-ului pentru a urmări infecțiile cu Coronavirus are implicații grave în confidențialitate.

Dar, din nou, folosirea smartphone-urilor pentru a urmări oamenii nu este nimic nou cum a dezvăluit Snowden cu ani în urmă.

Citește și: Tot filme în 2025: Ce ne așteaptă în lumea cinematografiei

Se poate argumenta, de asemenea, eficacitatea unui astfel de sistem. Ni s-a spus că cele mai bune apărări ale noastre împotriva virusului includ acum rămânerea la domiciliu, testarea și carantinarea dvs. dacă faceți un test pozitiv.

Cât de mult mai util ar fi un sistem de urmărire? Este un sistem reactiv, care vă avertizează doar dacă ați traversat căi cu cineva care ar fi putut fi expus unei persoane infectate.

Citește și: Care sudură este mai bună: cu sârmă sau cu electrod?

În acel moment, s-ar putea să aveți deja. Presupun că te-ar putea ajuta să iei o decizie în cunoștință de cauză dacă ar trebui sau nu să te auto-carantinezi, putând astfel să te împiedice să-l răspândești altora înainte ca simptomele să fie evidente.

În schimb, unii vor susține că, dacă un sistem ca acesta este capabil să salveze chiar și o singură viață, ar merita.

Apple și Google au postat mai multe lucrări albe în această privință pentru cei interesați să se afunde mai profund în aspectele tehnice ale sistemului propus.