Actualitate

Campania electorală pentru europarlamentare și locale a început oficial

Campania electorală pentru europarlamentare și locale a început oficial și se încheie pe 8 iunie. BEC recomandă candidaților un discurs civilizat scrie romaniatv.net

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din data de 9 iunie începe oficial și se încheie pe 8 iunie, la ora 7.00. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie, la ora 7.00. Biroul Electoral Central (BEC) recomandă competitorilor electorali să adopte un discurs echilibrat și să evite manipularea informațiilor.

Potrivit BEC, în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor discriminatorii sau de incitare la ură. Competitorii electorali sunt îndemnați să aibă un discurs onest și constructiv pentru a preveni răspândirea știrilor false și a acțiunilor de dezinformare.

Reglementări și recomandări pentru campanie

Conform legii, în campania electorală, candidații, partidele politice și alte organizații au dreptul să-și exprime opiniile în mod liber și nediscriminatoriu. Este interzisă organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare și în școli sau universități în timpul cursurilor.

Mijloacele folosite în campanie

BEC subliniază importanța respectării principiilor democrației și integrității în discursul și mesajele politice transmise de competitorii electorali. Încălcările normelor legale pot atrage sancțiuni contravenționale sau penale conform legislației în vigoare.

Campania electorală în mediul audiovizual

Programele dedicate campaniei electorale difuzate în media audiovizuală trebuie să respecte regulile de echitate, imparțialitate și echilibru. Este interzisă difuzarea de programe care aduc atingere demnității umane sau care conțin acuzații fără dovezi pertinente.

Recomandări pentru moderatorii și realizatorii de programe electorale

Moderatorii dezbaterilor electorale trebuie să fie imparțiali și să asigure echilibrul necesar desfășurării emisiunii, oferind fiecărui participant posibilitatea de a-și prezenta opiniile în mod corespunzător.

Conform CNA, candidații și partidele politice care au fost afectate de prezentarea de fapte inexacte în mass-media beneficiază de dreptul la rectificare.

În cele 48 de ore înainte de ziua votării, este interzisă prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală.