Politica

CCR: Există conflict între preşedinte şi Parlament

CCR: Există conflict între preşedinte şi ParlamentCurtea Constituțională a admis, luni, sesizarea conflictului între președintele Klaus Iohannis și Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcția de premier.

Decizia judecătorilor constituționali nu îi interzice lui Iohannis să îl nominalizeze pe Orban ca premier, dar îi impune să aleagă un prim-ministru ce poate strânge o majoritate în Parlament.

Sesizarea la CCR a fost depusă de Marcel Ciolacu (PSD), președinte al Camerei Deputaților, și Titus Corlățean (PSD), președinte interimar al Senatului.

Cei doi au reclamat că președintele Klaus Iohannis și-a exercitat discreționar și abuziv atribuțiile, prin faptul că l-a desemnat premier a doua oară pe Ludovic Orban, în condițiile în care acesta fusese dat jos prin moțiune de cenzură.

În răspunsul către CCR, Klaus Iohannis i-a ironizat pe Ciolacu și Corlățean, prezentând definiția din DEX a verbului „a bloca”, pentru a arăta că liderii PSD nu au înțeles ce înseamnă un „blocaj instituțional” în momentul în care au făcut sesizarea.

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române prin „a bloca” se înțelege „a nu mai funcționa sau a face să nu mai funcționeze”. Or, prin emiterea decretului de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru, Parlamentul României nu este împiedicat în exercitarea vreuneia dintre atribuțiile sale, ci dimpotrivă, ca efect al acestei desemnări, se deschide procedura învestirii Guvernului, în cadrul căreia poate fi exercitat dreptul exclusiv al senatorilor și deputaților de a decide asupra acordării încrederii viitorului Guvern”, a arătat Klaus Iohannis în adresa trimisă către Curtea Constituțională.
Șeful statului susține că din sesizarea făcută de PSD lipsesc fix argumentele care demonstreze crearea unui blocaj ceea ce arată clară că aceștia nu au putut identifica unele.
Decizia CCR pune în pericol calendarul pentru organizarea anticipatelor, obiectivul principal al PNL.

sursa