Actualitate

Fenomene ciudate la inceput de vara!

Administratia Nationala de Meteorologie anunta un regim termic oscilant pana pe data de 3 iunie, cu o prima saptamana caracterizata de o vreme in general calda, dar si cu ploi sporadice, in timp ce saptamana a doua de prognoza va aduce temperaturi ceva mai scazute, dar si precipitatii pe arii ceva mai extinse.

In Banat, vremea se va incalzi treptat, in primele zile, astfel incat pana la data de 25 mai valorile maxime vor atinge, in medie, 28 de grade, iar cele minime in jur de 14 grade. Pana in 30 mai, nu vor fi variatii termice semnificative, insa dupa aceasta data temperatura aerului va marca o scadere spre valori diurne de 25 – 26 grade si nocturne, in medie, de aproximativ 13 grade. Manifestari specifice instabilitatii atmosferice (averse insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si, posibil, grindina) se vor semnala pe aproape intreg parcursul intervalului de prognoza.

In Crisana, temperatura aerului va creste de la o zi la alta, astfel incat, pana in data de 25 mai, maximele se vor situa, in medie, in jurul valorii de 28 grade, caracterizand o vreme calda pentru aceasta perioada. Variatiile ulterioare nu vor fi semnificative, insa incepand din 30 mai vremea se va raci treptat, ajungand la maxime de 24 de grade spre finalul intervalului. Minimele vor avea, in medie, acelasi parcurs. Pana la jumatatea primei saptamani vor atinge valori de 13 – 14 grade, apoi vor cobori treptat spre 11 – 12 grade. Ploi de scurta durata, asociate in general instabilitatii atmosferice, vor fi posibile aproape in fiecare zi a intervalului de prognoza, dar in jurul datei de 21 mai si, din nou, la inceputul lunii iunie, acestea vor fi mai importante cantitativ.

In Transilvania, in intervalul 21 – 24 mai, un proces de incalzire continua a vremii se va concretiza printr-o crestere a temperaturilor maxime pana la valori, in medie, de 26 – 27 grade. In week-end, regimul termic diurn, in usoara scadere, se va apropia de cel climatologic specific perioadei, respectiv maxime in jurul a 24 grade. Nu vor mai fi variatii semnificative pana in jurul datei de 30 mai, dupa care temperatura aerului va cobori spre 22 – 23 de grade. Minimele, destul de scazute la inceputul perioadei de referinta, in medie regionala de 6 – 8 grade, vor marca o crestere treptata, spre 10 – 11 grade pana la finalul primei saptamani, apoi vor fi in scadere, spre medii de 8 – 10 grade. Instabilitatea atmosferica se va manifesta aproape in fiecare zi a intervalului de prognoza, insa ploi, pe arii extinse si local mai importante cantitativ se vor inregistra, cu o probabilitate mai mare, in zilele de 21 si 22 mai, precum si in perioada 25 mai – 3 iunie.
In Maramures, vremea se va incalzi in intervalul 21 – 24 mai, urmand sa devina mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada, cu maxime ce se vor situa, in medie regionala, in jurul a 28 de grade si minime de 11 – 12 grade. Ulterior, valorile vor scadea usor spre maxime de 26 de grade si minime de 10 – 11 grade si apoi regimul termic va fi relativ stationar pana in jurul datei de 30 mai. Stationaritatea in ceea ce priveste valorile nocturne va dura pana la sfarsitul perioadei de prognoza, in schimb valorile diurne vor marca o noua de scadere, spre o medie regionala in jurul a 24 de grade, in ultima zi. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata aproape pe intreg parcursul intervalului de prognoza, iar cantitati de apa mai insemnate se inregistra, cel mai probabil, in perioada 31 mai – 3 iunie.

In Moldova, valorile termice diurne vor marca o crestere continua in primele patru zile ale intervalului de prognoza, astfel incat vor ajunge in jurul a 29 de grade, caracterizand o vreme calda pentru aceasta perioada. In intervalul 24 – 26 mai vor fi in scadere, spre medii de 24 de grade, apoi vor avea variatii relativ mici. Minimele nocturne, de la o medie regionala de aproximativ 8 grade in noaptea de 22 mai, vor creste in intervalul urmator, astfel ca, in 25 mai, vor ajunge la o medie in jurul a 15 grade. Pana in 27 mai, vor scadea din nou, spre 12 grade si ulterior se vor mentine relativ stationare. Ploile se vor semnala cu totul izolat pana in jurul datei de 25 mai, insa in a doua saptamana de prognoza va creste probabilitatea pentru averse, pe spatii mai extinse.

In Dobrogea, temperatura aerului va fi in crestere treptata, in primele zile din interval, astfel incat, in data de 24 mai, media regionala a maximelor va fi de 25 – 26 de grade, iar minimele de 16 – 17 grade. Ulterior, vremea se va raci pana la medii ale valorilor diurne de 23 – 24 grade si de 13 – 14 grade a celor nocturne, iar pana la finalul celor doua saptamani de prognoza nu se estimeaza ca vor mai fi variatii semnificative de la aceste valori. Pana in jurul datei de 24 mai, ploile vor fi cu totul izolate si slabe cantitativ, iar dupa aceasta data se vor semnala cu caracter local.

Wowbiz.ro