Politica

Guvernul ar putea declara epidemie de gripă în România

România ar putea declara epidemie de gripă, a anunțat narți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Antena 3. Epidemia de gripă este declarată dacă se înregistrează o creștere de cel puțin 20% a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive și dacă 10% din probele prelevate sunt pozitive pentru gripă.
În cazul declarării epidemiei de gripă, a menționat ministrul, sunt măsuri generale adresate populației și măsuri obligatorii care vizează unitățile medicale: trebuie adaptat programul de vizite, iar personalul medical trebuie să utilizeze echipament de protecție, inclusiv mască.

Alexandru Rafila a subliniat că masca de protecție este obligatorie doar în unitățile spitalicești, iar pentru populație este „la nivel de recomandare”, mai ales în zonele aglomerate. „Nu se pune problema unor restricții”, a adăugat ministrul.
Ministrul Sănătății a precizat că sezonul gripal a început cu circa 3-4 săptămâni mai devreme și mai intens, dar se va și încheia cu 3-4 săptămâni mai devreme.

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute cum ar fi gripa clinică, IACRS şi pneumonii a fost în perioada 19-25 decembrie de 140.688, comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă, a informat INSP.
Media de cazuri în aceeaşi perioadă pentru cinci sezoane anterioare pandemiei de COVID-19 (anii 2015-2019) a fost de 64.049 de infecţii respiratorii acute, ceea ce înseamnă că numărul înregistrat acum reprezintă o creştere de 119.7%.

Medicul Radu Țincu a declarat în emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin că explozia cazurilor de viroze în rândul celor mici este caracteristică sezonului rece și poate fi pusă pe seama renunțării după pandemia COVID-19 la măsurile de protecție sanitară.

sursa