Politica

Guvernul Ciolacu: Măsuri pentru fermieri și transportatori

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a luat măsuri semnificative pentru a răspunde nevoilor fermierilor și transportatorilor din România. Prin adoptarea unor acte normative, Executivul își ține promisiunile făcute, îndreptându-se către soluții concrete pentru problemele semnalate în aceste sectoare cheie ale economiei scrie romaniatv.net

Măsuri pentru Transportatori:

  1. Eliminarea diferențierii între transportul rutier național și internațional: Guvernul a emis OUG nr.3/2024 pentru a pune capăt diferențelor de despăgubire între transportul rutier național și cel internațional conform Convenției CMR.
  2. Reduceri tarife AST: Prin HG nr. 29/2024, s-a creat posibilitatea reducerii tarifelor Autorizațiilor Speciale de Transport (AST) prin competența Adunării Generale a Acționarilor a CNAIR S.A.
  3. Eliminarea atestatului pentru transport agabaritic: OUG nr. 1/2024 a eliminat obligativitatea deținerii atestatului pentru transport agabaritic de către conducătorii auto.
  4. Revenire la toleranțele pentru depășirea maselor și dimensiunilor: Prin OG nr. 4/2024, s-a decis revenirea la toleranțele anterioare pentru depășirea maselor și dimensiunilor în transport.

Măsuri pentru Fermieri:

  1. Echivalarea categoriilor de permis pentru utilaje agricole: Ședința de Guvern din 18 ianuarie 2024 a aprobat o Ordonanță de Urgență pentru modificarea actelor normative referitoare la categoriile de permis de conducere disponibile în România pentru tractoare și vehicule agricole. Aceasta echivalează permisul categoria B cu permisul Tr1.
  2. Subvenții pentru fermieri: Guvernul a implementat un program de subvenții pentru fermieri în valoare totală de 1.2 miliarde de lei. Aceste subvenții reprezintă o compensație pe suprafață și sunt destinate întreprinderilor active în producția primară de produse agricole.
  3. Înregistrarea utilajelor fără CIV și ITP: Fermierii pot înregistra utilajele la primărie fără a fi obligați să dețină Certificat de Înmatriculare Vehicul (CIV) și Inspecția Tehnică Periodică (ITP).

Aceste măsuri legislative au fost implementate pentru a sprijini sectoarele transportului și agriculturii, eliminând barierele și contribuind la dezvoltarea sustenabilă a acestor domenii vitale ale economiei naționale. Executivul se angajează să rămână un partener de încredere pentru fermieri și transportatori, adresând nevoile acestora și consolidând stabilitatea economică a țării.