Actualitate

Guvernul va adopta astăzi măsura de amânare a ratelor bancare

Măsura prin care românii ce întâmpină dificultăți financiare vor putea, pe o vreme, să uite de plata obligațiilor către bănci, va fi adoptată astăzi de guvern. Amânarea ratelor bancare este și periculoasă, notează Realitatea. Cei ce își amână ratele se împovărează, vor plăti rate mai mari și un termen mai lung, adică dobândă la dobândă.

Actul normativ permite românilor amânarea ratelor până la 9 luni, în condițiile în care anterior n-au beneficiat de măsuri similare.

Amânarea ratelor înseamnă majorarea lor
Un calcul făcut de brokeri a stabilit că, apelând la amânarea plăților către bancă va atrage rate mai mari după perioada de grație.
Astfel, în cazul unui credit de 250.000 de lei, pe o perioadă de 30 de ani, la care rată lunară este, în prezent, 1.784 de lei, după amânare rata ar putea crește chiar și cu câteva sute de lei.

Rată lunară după amânare, la un ROBOR 8%: 2180 de lei, cu 396 de lei mai mare decât cea de dinainte de majorare.

Procedura de amânare a plăților
Ratele pot fi suspendate pentru o perioadă cuprinsă între 1-9 luni.
Se poate beneficia o singură dată de această procedură.
Excepții de la amânare sunt „facilitățile revolving, inclusiv cele de tipul cardurilor de credit, a overdraft-ului și a liniilor de credit acordate atât debitorilor persoane fizice, cât și debitorilor persoane juridice”.
Pentru a primi amânare, creditele nu trebuie să aibă restanțe în ultimile 6 luni.
În perioada amânării, debitorii persoane juridice, cu excepția întreprinderilor publice, nu pot distribui și nu pot plăti dividende și nu pot acorda sau rambursa credite către acționari.
Debitorii trebuie să trimită o cerere scrisă sau prin mijloace electronice, cel mai târziu în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a OUG, pentru a putea primi suspendarea ratelor.
Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor.
Comisioanele se achită potrivit graficului revizuit.
Beneficiari
Pot solicita amânarea ratelor, persoane fizice care nu se afla in incapacitate de plată și au depus o declarație pe proprie răspundere cu privire la creșterea cu minim 25% a cheltuielilor medii lunare ca urmare a cresterii preturilor în ultimele 3 luni, comparativ cu perioada similara din 2021.

Nu pot solicita o nouă amânare cei care beneficiază deja de o soluție/plan de restructurare a datoriilor.

sursa