Politica

Iohannis: Angajament Ferm pentru Ucraina și R. Moldova

Klaus Iohannis: România Rămâne Ferm Angajată față de Ucraina și Republica Moldova în Procesul de Aderare la UE

Președintele Klaus Iohannis a reafirmat angajamentul României față de Ucraina într-un discurs ținut marți la Cotroceni. Șeful statului a subliniat importanța sprijinului acordat vecinilor săi și a menționat că este crucial să ajutăm Republica Moldova și Ucraina în procesul lor de aderare la Uniunea Europeană scrie romaniatv.net

În contextul anului anterior marcat de conflicte și situații complexe la nivel global, Iohannis a reiterat sprijinul ferm al României pentru libertatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Într-un efort de solidaritate, peste 33 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat teritoriul României, reprezentând peste 60% din produsele transportate prin Culoarele Solidarității ale Uniunii Europene.

În discurs, președintele a amintit semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic dintre România și Ucraina, subliniind că angajamentul acesta a fost reconfirmat recent într-o convorbire telefonică. Iohannis a accentuat importanța menținerii angajamentului ferm pentru Ucraina la nivel regional, european și global.

În privința procesului de aderare la UE, Iohannis a declarat că România va fi alături de Republica Moldova și Ucraina în procesul de negociere. În lumina recunoașterii eforturilor acestor țări la reuniunea Consiliului European din decembrie 2023, șeful statului a evidențiat că sprijinul financiar și expertiza continuă sunt esențiale pentru consolidarea instituțională și a mediului de investiții, contribuind la stabilitate și prosperitate.

Președintele a subliniat impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra Republicii Moldova și a apreciat eforturile autorităților de la Chișinău pentru a gestiona crizele și a avansa procesul de integrare europeană. România se angajează să sprijine aceste țări în parcursul lor european, conștientă de complexitatea procesului și de beneficiile aderării la Uniunea Europeană.