Actualitate

MAE a emis o avertizare de călătorie pentru statul american Florida

Ministerul Afacerilor Externe a emis, luni, o avertizare de călătorie pentru cetățenii români care călătoresc în statul american Florida, unde, în orele următoare se vor resimți efectele uraganului Irma.

”Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în SUA – zona statului Florida că după o scădere a forței vânturilor dezvoltate de uraganul Irma la trecerea pe lângă Cuba, situându-se în categoria de uragane de gradul 3 (pe o scară de la 1 la 5), pe măsură ce s-a apropiat de teritoriul SUA, uraganul a recăpătat forța unui uragan de gradul 4, cu vânturi de peste 215 Km/h, urmând o traiectorie spre nord de la Key West și ajungând în zona peninsulară în dreptul insulei Marco”, informează MAE.
În următoarele ore, efectele uraganului se vor resimți de-a lungul coastei vestice a peninsulei Florida, până în dreptul orașului Tampa. Zonele litorale de pe ambele țărmuri vor avea de suferit în urma creșterii nivelului apei oceanului, din cauza vânturilor puternice și a mareei. Peste un milion și jumătate de persoane au rămas fără curent electric, iar numărul acestora este așteptat să crească în următoarele ore. De asemenea, au avut de suferit și rețelele de telefonie. Cetățenii români care au nevoie de asistență consulară au la dispoziție numerele de telefon de urgență.

”Solicitările de asistență consulară se pot face la numerele de telefon ale Ambasadei României în SUA, secția consulară: +1202332392, +12023322935 sau +1202332858, precum și la telefonul de urgență al Secției Consulare a misiunii diplomatice a României la Washington: +12024208350. La nivelul misiunii a fost activat planul de criză, iar personalul misiunii urmărește îndeaproape evenimentele, oferind informațiile necesare și păstrând contactul cu autoritățile americane competente, atât pe durata manifestărilor de vreme extremă a uraganului Irma, dar și în perioada următoare, de înlăturare a efectelor cauzate”, mai precizează MAE.