Actualitate

Metrorex amenință cu greva generală

Persoanele care lucrează la Metrorex sunt nemulțumite de faptul că, până la finele anului 2023, nu vir mai beneficia de tichete de masă, acordate într-un anumit plafon, și nici de alte prime, în contextul sărbătorilor de iarnă.

E o scădere de 600 de lei la salariu la prețurile care sunt acum”, spune un angajat metrorex, acompaniat de un altul: „Ne aduce un venit în plus la salariu. Ne poate ajuta prin achiziția alimentelor și ceea ce ne trebuie în familie
De asemenea, nu se vor mai acorda prime, nu se vor plăti orele de noapte sau sporul pentru lucrul în condiții speciale.

Eu muncesc de 14 ani în subteran, iar in ultimii doi ani stau numai la doctor, la analize și jumătate din bani se duc numai pe tratamente”, a mai spus un alt angajat Metrorex.

Liderii de sindicat cer ca Metrorex și companiile feroviare să fie exceptate de la măsurile de reducere a cheltuielilor, deși, de la 1 noiembrie 2023, angajații de la metrou câștigă cu 13% mai mult decât în prezent, astfel că salariul mediu net va depăși suma de 7.400 de lei.

Au avut loc 26 de runde de negocieri pe tema noului Contract Colectiv de Muncă și s-a ajuns la un consens, prin care și conducerea executivă și structura sindicală au căzut de acord asupra condițiilor pentru anul următor”, a declarat Mihai Barbu, președinte CA Metrorex.

În prezent, salariul mediu brut la Metrorex este de 11.330 de lei, iar net (în mână), este de 6.628 de lei. De la 1 noiembrie, după creșterea de 13%, salariul mediu brut va fi de 12.803 lei, iar net de 7.490 de lei.

sursa