Politica

Nicolae Ciucă: „Ne dorim să sprijinim cetăţenii Republicii Moldova, ţinând cont că este o perioadă dificilă”

Premierul Nicolae Ciucă a transmis joi, înaintea vizitei la Chişinău, că dorinţa autorităţilor din România este de a sprijini autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova în această perioadă dificilă.
„Este un mesaj de îndemn la încredere că tot ceea ce facem facem pentru că ne pasă şi ne dorim să sprijinim foarte mult guvernul, iar prin guvern să sprijinim cetăţenii Republicii Moldova, ţinând cont că este o perioadă dificilă, cu provocări şi greutăţi atât pentru cetăţeni, cât şi pentru instituţiile statului. Ne pasă şi vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a-i sprijini pe parcursul lor european”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

El a menţionat că discuţiile de la Chişinău se vor axa pe realizarea unor proiecte comune de infrastructură, dar şi pe găsirea soluţiilor pentru asigurarea unor surse energetice alternative, de gaze naturale şi electricitate, pentru Republica Moldova.
Premierul a confirmat, totodată, că va continua cooperarea bilaterală în domeniul securităţii, dar ţinând cont de statutul de neutralitate al Republicii Moldova. El e precizat că este vorba de „activităţi bilaterale comune care s-au desfăşurat, care continuă să se desfăşoare şi acestea capătă elemente de consistenţă nouă, diversificată”.
„Trebuie să respectăm decizia Republicii Moldova, care se înscrie foarte clar în neutralitatea constituţională. Şi partea aceasta de sprijin pe domeniul securitar, pe domeniul apărării s-a derulat până acum, se va derula şi în continuare, vor fi semnate acorduri şi între miniştrii Apărării din România şi Republica Moldova. Ele vor viza programe de asistenţă de consiliere, de instruire în comun, sprijin în ceea ce priveşte partea aceasta a capacităţilor de securitate cibernetică, de a putea să facă faţă ameninţărilor hibride. Sunt domenii de colaborare, sunt domenii în care putem să sprijinim opţiunea prin care Republica Moldova poate să-şi întărească capacitatea proprie de apărare, beneficiind şi de sprijinul pe care îl acordă Uniunea Europeană partenerilor. Iar Republica Moldova este un partener al Uniunii Europene”, a mai spus Nicolae Ciucă

sursa