Politica

Propunere PNL: nevaccinații să își plătească singuri spitalizarea COVID

Propunere explozivă făcută în Comisia de Sănătate. Cei care nu sunt vaccinați împotriva SARS CoV-2 și care ajung în spital ar trebui să își plătească singuri internarea și tratamentul.

Ideea a fost lansată de Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății. Dacă aceasta ar deveni realitate, românii ar fi obligați să plătească, în medie, 17.000 de euro pentru 10 zile de spitalizare.

Social democrații se opun vehement, deocamdată, acestei idei.

”Prin derogarea de la normele legale în vigoare, persoanele prevăzute la art. 5, care sunt testate pozitiv și necesită spitalizare pentru tratamentul COVID-19, achită cheltuielile de spitalizare.

După expirarea perioadei prevăzută la alin.5, costurile privind testarea împotriva SARS CoV-2 sunt suportate de către personalul din cadrul unităților publice și private prevăzute la art.1 și 2”, spune Nelu Tătaru.
Acest amendament este susținut și de către unii membri ai USR.

”Eu susțin un anumit tip de echitate în sistemul sanitar, cu consecvență încă de la începutul pandemiei. Dacă tu refuzi un tratament pe care statul român l-a plătit deja, vaccinul, de ce atunci să iei locul în spital unui pacient cu boală cronică, care nu poate evita boala asta”, spune Emanuel Ungureanu.

Chiar dacă amendamentul este susținut de fostul ministru liberal al Sănătății, Nelu Tătaru, președintele PNL, Florin Cîțu, lasă de înțeles că încă nu s-a luat o decizie clară în acest caz și că totul este doar la nivel de discuție.
„În mod evident nu am fost de acord și cred că au înțeles și partenerii noștri de discuție că plata serviciilor medicale de nevaccinați este exclusă. Este exclusă și din punct de vedere medical, ar accentua problemele legate de prezentarea la spital, tardivă, a celor care sunt infectați, or noi vrem că pacienții să se prezinte cât mai repede la spital și asta (propunerea PNL, n.red) e o barieră”, a spus Rafila.

sursa