Actualitate

RCA pentru câini – Obligativitatea asigurării responsabilității civile pentru proprietarii de câini periculoși

În contextul creșterii incidentelor legate de atacurile câinilor în ultimii ani, inclusiv tragedii precum cea de pe Lacul Morii din București, statul român a introdus o măsură de siguranță pentru protecția terților afectați de câini, prin intermediul unei asigurări asemănătoare cu RCA-ul pentru autovehicule scrie romaniatv.net

OUG 55/2002 obligă toți proprietarii de câini considerați periculoși să încheie o asigurare de răspundere civilă pentru a acoperi eventualele daune provocate de animalele de companie. Această asigurare se adresează atât posesorilor de câini periculoși, cât și celor care nu sunt incluși în lista raselor periculoase.

Categorii de câini pentru care se poate încheia asigurare de tip RCA:

  1. Rase agresive: Pit Bull, Boerbull, Bandog, Metisii acestora
  2. Rase periculoase: Bull Terrier, Staffordshire, American Staffordshire Terrier, Rottweiler, Tosa, Dog Argentinian, Fila Brazilerio, Mastino Napolitano, Ciobanesc caucazian, Mastiff, Cane Corso, Metisii acestora

Detinatorii de câini considerați periculoși au obligația de a afișa avertismente pe proprietățile lor și sunt supuși unor reglementări stricte, inclusiv înregistrarea la asociațiile chinologice și la Poliție, utilizarea leselor speciale și a botnițelor în timpul plimbărilor.

Polita de asigurare acoperă riscuri precum avarierea sau distrugerea bunurilor terților, vatamări corporale, decesul unei terțe persoane, cheltuieli de judecată și despăgubirea pentru eutanasierea câinelui devenit agresiv.

Proprietarii de câini pot încheia această asigurare, iar costul poliței depinde de rasa câinelui. Aceasta se distinge de asigurarea pentru animalele de companie, acoperind responsabilitatea proprietarului față de terții prejudiciați. Polița poate fi încheiată de orice proprietar de câine, cu condiția de a avea un carnet de sănătate, număr de înregistrare și înscriere la asociația chinologică din Romania.