Politica

Reacția unui oficial rus la ‘gafa’ lui Mihai Fifor

Secretarul ambasadei Rusiei la București, Pavel Alekseenko, a declarat, referitor la declarațiile ministrului Apărării Mihai Fifor, care a spus că la baza de la Deveselu ar fi „rachete balistice”, că sunt încă o dovadă că scutul este „o amenințare directă la adresa securității Federației Ruse„.
Declarația lui Fifor este încă o dovadă că scutul american din Deveselu reprezintă o amenințare directă și imediată la adresa securității naționale Federației Ruse. Mulțumesc, dle Fifor pentru adevărul spontan„, a afirmat secretarul ambasadei Rusiei la București, Pavel Alekseenko, într-o postare miercuri pe Facebook.

Ministrul Apărării a declarat marți seara la Antena 3 că la baza de la Deveselu sunt ”rachete balistice”.

„Cum ar putea fi vreodată președintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice? Cum ar putea vreodată președintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu, populată cu militari americani și noi insistăm în continuare față de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permanența militarilor americani pe teritorul românesc? Cum ar putea Federația Rusă să fie încântată că România își dezvoltă capabilitățile navale?”, a declarat marți seară Mihai Fifor, la Antena 3.

Ulterior, ministrul Apărării a declarat, pentru MEDIAFAX, că la Deveselu nu există rachete balistice și că întreaga situație iscată în urma afirmațiilor de marți seară reprezintă o „inflamare artificială” și o eroare de înțelegere.

„Categoric, nu avem (rachete balistice, n.r.) A fost o inflamare articială a unui subiect extrem de delicat. Eu am declarat cât se poate de clar faptul că la Deveselu nu există rachete balistice și susțin punctul de vedere și-l afirm cu toată tăria. Sistemul de la Deveselu are rachete interceptoare și sunt lucruri foarte bine cunoscute. Toți cei care încearcă acum să facă un joc mai mult decât iresponsabil pe un astfel de subiect cred că greșesc foarte mult. Cert este că, în cel mai rău caz, a fost vorba de o greșeală de înțelegere. Eu nu am afirmat niciodată că la Deveselu s-ar afla rachete balistice. Este, oricum, un lucru foarte greu de crezut că ministrul Apărării vreodată ar putea să susțină asemenea chestiune. Cred că a fost o intrepretare greșită. Cred că de-a lungul acestor luni am încercat cu toții să arătăm că poziționarea României este una foarte fermă și lucrurile acestea cred că au fost clar înțelese”, a declarat ministru Apărării, Mihai Fifor