Politica

Sebastian Burduja: Prețurile la Gaze au Scăzut, dar Plafonul Rămâne Neschimbat”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut anunțul referitor la menținerea schemei de plafonare a prețului energiei în această iarnă, aducând în discuție scăderea prețurilor la gaze scrie romaniatv.net

În cadrul declarațiilor sale de sâmbătă, Burduja a subliniat că, deși plafonarea prețului energiei va continua în această perioadă rece, aceasta nu mai este strict necesară, având în vedere că prețurile la gaze au coborât sub limita stabilită anterior de Guvern.

Cu toate că schema de plafonare-compensare nu va suferi modificări, ministrul Energiei a adus în atenție faptul că românii ar putea observa o posibilă scădere a facturilor, dat fiind că pe piața liberă, în special la gaze, prețurile au înregistrat o descreștere semnificativă. Plafonul actual este de 0,31 lei Megawatt/oră, însă furnizorii deja aplică tarife sub acest nivel, situându-se în jurul valorilor de 0,24 – 0,26 lei.

Sebastian Burduja a încurajat consumatorii să analizeze cu atenție facturile și să constate dacă costurile au scăzut. În cazul în care aceștia nu sunt mulțumiți de situație, ministrul a subliniat că au posibilitatea de a-și schimba furnizorul de energie, procesul fiind simplu și accesibil.

Ministrul a făcut referire și la amenzi, salutând faptul că s-au aplicat sancțiuni consistente unor furnizori de energie în ultimele zile. Cu peste 170 de acțiuni de control în desfășurare, Burduja anticipează noi sancțiuni în noul an pentru cei care încalcă regulile pieței. El consideră că aceste amenzi sunt un semnal puternic că respectarea normelor este esențială și că cei care nu respectă regulile jocului vor plăti consecințele.

Articolul evidențiază importanța schemei de plafonare a prețului energiei în contextul pieței actuale și încurajează consumatorii să fie vigilenți în privința facturilor și să ia decizii informate în privința furnizorului de energie.