Actualitate

Şefa CSM,”Activitatea magistraţilor nu trebuie idealizată şi glorificată”

Preşedintele CSM, Simona Marcu, a declarat, la bilanţul pe 2017 al Inspecţiei Judiciare, că societatea trece prin profunde tensiuni privind modul de înfăptuire a justiţiei, menţionând şi că activitatea magistraţilor nu trebuie idealizată şi glorificată.
Înainte de a critica alte puteri ale statului sau pe reprezentanţii acestora, avem datoria să ne facem noi înşine o radiografie realistă, să stabilim cu onestitate problemele sistemului judiciar şi să luăm măsurile adecvate. Instrumentul prevăzut de art.30 din Legea nr.317/2004 este şi trebuie să rămână unul puternic, ce trebuie utilizat numai în situaţiile în care independenţa sau imparţialitatea magistraţilor ori a sistemului judiciar în ansamblul său este cu adevărat afectată. Utilizarea excesivă a acestui instrument poate fi prejudiciabilă, acreditând ideea unui sistem judiciar firav, mult prea lesne afectat de către oricine. Activitatea judecătorilor şi procurorilor nu trebuie criticată în mod excesiv, dar nici idealizată şi cu atât mai puţin glorificată. Magistratul îşi face datoria, conform legii şi potrivit propriei conştiinţe, asumându-şi poziţia pe care o ocupă în societate şi efectele faptelor şi deciziilor sale, fiind dator a răspunde ori de câte ori acţiunile ori inacţiunile sale exced cadrului legal ori deontologic”, a declarat Simona Marcu, citată de Mediafax.
Judecătorul a precizat că „societatea noastră traversează o perioadă de profunde tensiuni, unele aflate în legătură cu modul de înfăptuire a justiţiei„.

S-a înregistrat o creştere accentuată a interesului opiniei publice faţă de sistemul judiciar în toate componentele sale, ceea ce a adus în prim plan aspecte care trebuie lămurite. Rolul Inspecţiei Judiciare în această privinţă este major. Sistemul judiciar trebuie să demonstreze că se poate autoregla. (..) Buna funcţionare a justiţiei presupune în primul rând credibilitate, iar credibilitatea se câştigă prin activitatea judecătorilor şi procurorilor desfăşurată în deplină concordanţă cu legislaţia în vigoare şi cu standardele profesionale şi morale. Plenul CSM şi-a cristalizat practica de a solicita verificarea temeinică a situaţiilor şi împrejurărilor de natură a afecta independenţa şi imparţialitatea magistraţilor ori a sistemului judiciar în ansamblul său„, a mai spus preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Romaniatv.net