Scitech

Toate jocurile sunt jucate pentru victorie

„Victoria” este un termen încărcat. Ține și de trecut și de prezent, descrie comportamente de bucurie. A spune că toate jocurile sunt despre câștiguri pare să le diminueze potențialul ca artă și rolul lor ca mediu în ochii unor persoane, dar din punctul de vedere al altora, niciun design de joc nu funcționează cu adevărat bine fără să includă victoria. O potențială victorie reprezintă motivul pentru care jucătorii învață să stăpânească un joc. Un jucător de succes trebuie să înțeleagă și să folosească conceptul de câștig, mai degrabă decât să pretindă că nu există.

Condițiile unei victorii sunt explicite și derivate din joc. Regulile de scrimă dictează modul în care este determinată victoria, la fel ca și regulile Counter Strike sau detalierea cursului unui joc de poker. Jocurile cu un singur jucător sau cele multiplayer stabilesc provocări pentru victorie în ceea ce privește nivelul sau finalizarea misiunii, ceea ce are ca rezultat faptul că jucătorul o reia în cazul în care este învins. Pe de altă parte, jocurile competitive multiplayer stabilesc reguli care aduc jucătorii în confruntare, iar scorul rezultat definește cine este învingătorul. Există puncte pe care un jucător le poate aduna sau mișcări care pot fi efectuate și care pot depăși total adversarul. Una dintre ele este mâna din poker numită chintă roială, care este cea mai faimoasă și nu poate fi învinsă. Aceasta este formată din as, popă, damă, valet şi decar, toate având aceeaşi culoare, Cealaltă este mutarea numită șah-mat, aparținând șahului și care are loc atunci când un rege este „încolțit„ și nu are mișcări regulamentare pentru a scăpa. Când are loc un șah-mat, jocul se termină imediat, iar jucătorul care a dat șah-mat câștigă.

jocurile

Important de avut în vedere este că victoria nu înseamnă că altcineva trebuie să piardă. Pentru a câștiga un joc de Monopoly, un jucător trebuie să-i aducă pe toți ceilalți jucători în faliment, iar pentru a câștiga în fotbal, o echipă trebuie să o învingă pe alta. Cu toate acestea, a câștiga atunci când joacă Halo, un jucător trebuie să depășească provocărilor stabilite de jocul în sine pentru a-l finaliza. A juca în cooperare înseamnă că tu și prietenii puteți să și câștigați împreună. Există victorii în cooperare, victorii pentru un singur jucător, victorii mici, victorii epice și altele care sunt toate motive pozitive și încurajatoare pentru a juca. A câștiga înseamnă pur și simplu realizarea a ceva semnificativ într-un joc.

Există în esență două categorii de câștig. Prima este victoria. Victoriile sunt câștigate prin depășirea provocărilor formale. Ele împart jocul în segmente, iar atunci când un jucător nu reușește să obțină o victorie, rezultatul este înfrângerea. Dacă nu reușești să învingi un inamic, începi din nou nivelul. Dacă primești un gol, trebuie să marchezi două pentru a câștiga. Înfrângerea are consecințe.

Al doilea tip de victorie este realizarea. Realizările sunt mai personale decât victoriile, mai creative și mai puțin formale. O realizare este amenajarea restaurantului în funcție de preferințele tale în Restaurant City sau realizarea unei viraj dificil într-un joc de curse. Ele sunt de obicei mai mici decât victoriile și apar astfel în timpul jocului, segmentându-l.

Unele jocuri se bazează aproape în întregime pe victorii, iar altele se bazează pe realizări. Minecraft este 100% bazat pe realizări, de exemplu, în timp ce Guitar Hero se bazează în mare parte pe victorie. Majoritatea jocurilor sunt undeva la mijloc.

Victoria este cu siguranță ceva pozitiv. Face referire la creativitate, idealizare, încurajează percepția și jocul productiv. Fără perspectiva realizării sau victoriei, un joc nu este deloc un joc. Nu înseamnă că jocurile trebuie să fie competitive și de neclintit în alt fel decât prin „trepidațiile” create de o victorie. Înseamnă că jocul trebuie să aibă un scop și o provocare, fie de îndemânare, inteligență sau răbdare, astfel încât rezultatul final să fie obținerea lucrurilor care contează.

Când câștigăm, avem nevoie să realizăm că e bine să devenim jucători (și oameni) mai buni tocmai din acest motiv. Ne bucurăm de împliniri într-o lume corectă, când lumea reală ne refuză frecvent această senzație. De aceea, toate jocurile sunt jucate pentru a câștiga, pentru o victorie atinsă în primul rând într-un spirit bun.

Captură2