Actualitate

Un ciclon se formează deasupra României, se anunţă vijelii, grindină şi potop

Ploi și furtuni, apoi temperaturi de peste 30 de grade. Luna iunie nu se dezminte, fiind, din punct de vedere statistic, cea mai bogată în precipitaţii.

Alertă meteo pentru ploi însemnate cantitativ, averse torențiale și furtuni locale, în sud-vest, nord, centru și vest, pentru vineri, 16 iunie. Începând de vineri, 16 iunie, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. La început, vor fi afectate însă mai mult regiunile intracarpatice și vestul Olteniei.

Ploile și aversele se vor extinde în noaptea dintre joi și vineri, iar în cursul zilei de vineri vor cuprinde, temporar, areale mai extinse din vestul, nordul, centrul și sud-vestul țării. Local, aversele vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului.
Averse și furtunile vor cuprinde în următoarele zile cea mai mare parte a țării, iar izolat vor fi posibile și inundații locale. După acest episod de instabilitate, vremea se va încălzi și temperaturile vor depăși din nou 30 de grade.

La sfârșitul acestei săptămâni, dar și în prima parte a săptămânii viitoare, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată și averse torențiale. La început, va ploua mai ales în sud-vest, centru și nord, dar ulterior furtunile vor începe să se extindă și în regiunile estice.
În sud-est și nord-est, vremea va fi călduroasă joi și vineri, iar termometrele vor arăta valori cuprinse între 27 și 31 de grade. În schimb, în jumătatea vestică a țării vor fi înnorări și averse, de aceea și temperaturile se vor menține mai coborâte, între 19 și 25 de grade.
Începând de sâmbătă, șansele de ploaie vor crește și în estul României, iar temperaturile vor scădea ușor. Totuși, în aceste regiuni, aversele și furtunile nu vor fi atât de extinse, iar cantitățile de precipitații vor fi mai mici.

Cantitățile totale de precipitații acumulate până luni, 12 iunie, conform modelului ICON.În ciuda scenariilor optimiste din unele modele de prognoză, sunt în continuare șanse destul de mari ca unele localități din sudul și estul țării să fie ocolite de ploi. Vor fi însă și multe zone în care vor cădea primele precipitații mai importante din ultimele săptămâni.

sursa