Politica

Valeriu Gheorghiță: Oamenii să se vaccineze!

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, i-a îndemnat pe românii care suferă de diabet zaharat să se vaccineze. Medicul a subliniat că persoanele care suferă de diabet sunt extrem de vulnerabile în fața bolii COVID-19.

Valeriu Gheorghiţă: Cei care suferă de diabet să se vaccineze anti-COVID!
Gheorghiță a invocat studii extrem de elaborate realizate în Marea Britanie, potrivit cărora vaccinul îi ajută foarte mult pe pacienţii cu diabet.

„Chiar dacă sunt considerate persoane cu răspuns imun scăzut (cele cu diabet zaharat), vaccinurile îşi menţin eficacitatea şi eficienţa la o valoare cât se poate de ridicată”, a explicat medicul
Recomandarea e foarte clară, a precizat el: persoanele care au diabet zaharat, care au foarte multe boli cronice asociate au nevoie de vaccinare.

Gheorghiță: Peste 30% dintre victimele COVID-19 au avut şi diabet zaharat
Președintele CNCAV a mai spus că, din cele peste 51.000 de persoane care au murit de COVID-19 în România, peste 93% aveau cel puţin o boală cronică asociată. În 71% era vorba de o boală cardiovasculară, iar în peste 30% dintre cazuri (locul 2) era diabetul zaharat.

„Diabetul zaharat afectează toate organele şi sistemele organismului nostru. Există o relaţie directă între diabet şi bolile cardiovasculare, între diabet şi boala renală, între diabet şi bolile de ficat. Practic, diabetul reprezintă placă turnantă pentru toate aceste afecţiuni cronice şi faptul că peste 30% dintre persoanele decedate au avut şi diabet zaharat spune un lucru cât se poate de important: pacientul diabetic este extrem de vulnerabil, nu doar pentru infecţia cu SARS-CoV-2”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

sursa