Actualitate

Alexandru Rafila vorbește despre lockdown total din cauza noilor tulpini

Cifrele îngrijorătoare din ultimele zile i-au atras atenția și lui Alexandru Rafila. El este de părere că tulpina africană, dar și cea britanica de coronavirus pot fi mai infecțioase însă nu și dacă vom continua să respectăm regulile de protecție individuală. Un nou lockdown nu este dorit de către specialist.
„Transmisibilitatea este mai ridicată în cazul tulpinii din Marea Britanie. Pe de altă parte, dacă respectăm regulile de protecţie individuală, nu putem spune că e transmisibilitate mai mare.

Masca, distanţarea şi igiena mâinilor – respectate şi nu cred că are un impact mai mare. Dacă purtăm mască, prin mască nu se transmite mai mult ca virusul clasic.

Trebuie să creştem viteza de vaccinare pe măsură ce vin mai multe vaccinuri. Trebuie să ajungem la 100.000 de doze administrate zilnic”, a spus medicul Alexandru Rafila, duminică, la o televiziune de știri.

Alexandru Rafila a vorbit și despre ipoteza unui nou lockdown.

„Sper să nu ajungem într-o astfel de situație, pentru că este foarte periculoasă pentru economie, pentru funcționarea societății.

Cred că lucrurile trebuie judecate punctual, local, cel mult la nivelul unui județ. Nu trebuie să ne uităm doar la cifre, sigur, ele sunt importante, trebuie să ținem seama de ele, însă totdeauna trebuie să vezi, spre exemplu, care este structura îmbolnăvirilor dintr-o anumită localitate, pentru că, dacă numărul de cazuri este mare, dar este concentrat în unul-două locuri şi nu este o răspândire comunitară, este o situație. Dacă sunt focare mai mici într-o localitate, este o altă situație. Ar trebui ținut cont și de acest lucru.

Bănuiesc că, dacă Ministerul Sănătății ar fi mai activ în această perioadă, ar putea să facă în așa fel încât DSP-urile să ofere niște răspunsuri care să fie adaptate fiecărei localități şi măsurile să fie luate în concordanţă cu situaţia epidemiologică”, a mai spus dr. Rafila.

sursa