Sanatate

Alimente care îti deshidrateaza corpul

Alimente care îti deshidrateaza corpulIn afara consumului obisnuit de apa exista anumite alimente care contin apa si, prin urmare, te ajuta sa ramai hidratat. In acelasi timp, insa, exista si produse care te deshidrateaza.

Exista mitul potrivit caruia cafeaua si ceaiul te deshidrateaza.

Din fericire pentru iubitorii de cafea cu gheata, trebuie spus ca nu trebuie sa-si faca griji, in ceea ce priveste hidratarea. Atat cafeaua, cat si apa sunt bogate in apa.

Si, in vreme ce cafeina din bautura este deshidratanta, apa te va face sa fii mult mai hidratat la final dupa ce ai terminat de bautut cafeaua/ceaiul.

Chiar si sucul, care nu este recomandat pentru a fi consumat cand iti este sete, nu are suficienta cafeina pentru a te simti deshidratat.
In cazul in care exagerezi cu consumul de cafeina, mai mult de 500-600 de mililitri pe zi este posibil sa te deshidratezi, sustin studii efectuate de Mayo Clinic.

Din fericire, daca nu consumi mai mult de 5 cesti de cafea pe zi, n-ai de ce sa te ingrijorezi.

In afara de consumul excesiv de cafeina, exista si alte alimente si bauturi care pot contribui la deshidratare.

Asta nu inseamna ca trebuie sa eviti consumul acestor produse in timpul sezonului cald, insa este o idee excelenta sa consumi mai multe lichide daca dieta ta contine umatoarele produse:

1. Proteine
Un numar mare de oameni aleg o dieta bogata in proteine. Insa, indiferent ca esti interesat de cresterea masei musculare sau sa-ti potolesti foamea, un efect secundar mai putin cunoscut al consumului de proteine este deshidratarea. Corpul este nevoit sa foloseasca mai multa apa pentru a elimina nitrogenul din proteina, ceea ce are ca efect mai multe drumuri la toaleta. Asta nu inseamna ca trebuie sa-ti schimbi dieta, ci sa consumi mai multe lichide.

2. Sparanghel
Binecunoscut pentru faptul ca inlatura mirosul de urina, sparanghelul face corpul sa produca mai multa urina, datorita unui aminoacid pe care il are in componenta leguma si care are efect diuretic. De asemenea, sparanghelul este cunoscut pentru faptul ca ajuta la inlaturarea durerilor urinare. Cu toate acestea nu risti sa te deshidratezi daca consumi doar sparanghel de vreme ce este o leguma si, prin urmare, bogata in apa. De altfel, atunci cand ai o dieta bogata in fructe si legume, vei merge mai des la baie, pentru ca aceste fructe sunt bogate in apa. Cu toate acestea nu exista niciun risc sa ramai deshidratat.

3. Alcool
Poate ca dupa acel pahar de sangria te vei simti revigorat, insa trebuie sa stii ca, in acelasi timp, este un diuretic natural. De asemenea, alcoolul provoaca contractarea celulelor, ceea ce are ca efect senzatia de vezica plina si, prin urmare, bautorii trebuie sa mearga rapid la toaleta. Toate aceste drumuri secatuie organismul de apa, iar asta explica de ce a doua zi iti vei simti capul greu dupa o noapte de pomina. Iar daca vei intrece masura intr-o seara de vara este nevoie bei mai multa apa.

Sursa