Sanatate

Beatrice Mahler: Răspândirea Omicron se va intensifica în următoarea perioadă

Răspândirea variantei Omicron a SARS-CoV-2 se va intensifica în perioada următoare pentru că este evoluția normală a unei afecțiuni care se transmite pe cale respiratorie, a explicat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, vineri, la Știrile B1 TV.
„Omicron este prezent pe teritoriul României și, cu siguranță, răspândirea se va intensifica în următoarea perioadă pentru că este evoluția normală a unei afecțiuni care se transmite pe cale respiratorie. Avem deja informații, cum e cazul confirmat zilele trecute, că a fost identificat inclusiv la persoane care nu au istoric de călătorie sau nu au intrat în contact cu persoane care au călătorit. Probabil că e nevoie de testare în continuare intensă și de secvențiere inclusiv la cazurile care nu au neapărat istoric de călătorie. Probabil că în următoarea perioadă criteriile de secvențiere vor fi ușor modificate pentru a vedea care sunt impactul și modalitatea în care tulpina Omicron devine tulpină majoritară la cazurile care se infectează”, a declarat Beatrice Mahler.

Întrebată la ce se referă când vorbește despre modificarea criteriilor de secvențiere, ea a explicat: „În acest moment, toate spitalele, sau unitățile medicale, au primit o informare de la Institutul de Sănătate Publică în care suntem atenționați să trimitem spre secvențiere probele pozitive care provin de la pacienți care au călătorit în străinătate sau au contact cu persoane care au călătorit. Probabil că secvențierea va trebui extinsă și la alte categorii de persoane, la persoane care nu au neapărat istoric de călătorie, dar sunt simptomatice și sunt pozitive – sigur că da, pe grupuri aleatorii de identificare, până la urmă, a tulpinii majoritare”.