Politica

Ce se va întâmpla cu Guvernul PSD + PNL + UDMR

În luna mai, PNL trebuie să predea ștafeta PSD-ului, pentru a-și monta premierul social-democrat. Astfel, potrivit surselor guvernamentale, există patru scenarii care stau în picioare, pentru primăvară.
Fie Marcel Ciolacu devine premier, dar se respectă protocolul de coaliție, iar PNL preia Finanțele, Transporturile, Secretariatul General al Guvernului și funcția de vice-premier, fie avem scenariul în care Marcel Ciolacu este premier, iar PSD va insista să păstreze Ministerul Finanțelor și pe cel al Transporturilor, ceea ce PNL ar exclude categoric.
Este posibil și un schimb între Ministerul Energiei și MApN, în sensul în care PSD să cedeze MApN PNL-ului, iar liberalii să dea la schimb Ministerul Energiei.
Oficialul de la Cotroceni ar putea desemna un alt lider al PSD, dar nu pe Marcel Ciolacu. De asemenea, există scenariul în care Klaus Iohannis îl păstrează premier pe Marcel Ciolacu, invocând nevoia de stabilitate în plin război la granițele României.
Fie PSD iese de la guvernare și lasă PNL la putere cu un guvern minoritar până la alegeri, fie scenariul în care PSD să rămână la putere cu un guvern minoritar și PNL să iasă de la guvernare.
„Primele trei scenarii sunt perfect plauzibile și se lucrează la ele. Al patrulea, cel cu ruperea coaliției este imposibil. De ce? deoarece partenerii strategici ai României, fie că e vorba de SUA sau Franța, și, în general, de Uniunea Europeană, sunt împotriva ruperii acestei coaliții. Pentru dânșii, ca și pentru noi, lucrul cel mai important în flancul de est este stabilitatea, iar România a reușit enorm cu această stabilitate politică.

Deci, indiferent cum va decurge sau nu va decurge transferul de putere, el se va face în liniște. Nu vor fi extreme, nu vor fi ascuțișuri deoarece informația este clară, dispoziția este clară, recomandarea este clară: Coaliția trebuie să rămână în numele stabilității politice. Nimeni nu dorește instabilitate politică acum în România, care este pilonul esențial la Marea Neagră și pentru ajutorarea Ucrainei”, a comentat Bogdan Chirieac

sursa