Politica

Cristian Bușoi atrage atenția că România investeşte o sumă mică în Sănătate comparativ cu media europeană

Europarlamentarul Cristian Bușoi a atras atenția, miercuri, că țările din centrul şi estul Europei şi, mai ales, România încă investesc o sumă mică în Sănătate. Așa se face că există încă un acces inegal la serviciile de sănătate în întreaga Uniune Europeană.

“Există încă în unele ţări europene un sistem inadecvat de asistenţă medicală primară. Încă 80% din costurile asistenţei medicale sunt legate de boli cronice şi readmisii, serviciile sunt fragmentate, costurile de prevenire ale bolilor sunt în medie 3% din cheltuielile totale ale bugetelor pentru sănătate, dar şi aici diferenţele sunt foarte mari, cu ţările nordice şi vest europene investind poate o sumă mai semnificativă, dar insuficientă şi ţările din sudul UE şi central şi est europene, acolo unde investiţiile în prevenţie sunt foarte mici”, a afirmat Buşoi, la conferinţa online „Sistemul sanitar românesc. Probleme. Performanţe. Perspective”, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.

El a adăugat că în ţările din centrul şi estul Europei cheltuielile din fonduri publice pentru Sănătate au fost în mod constant mai mici de 7% din PIB, iar în România s-au alocat în medie 4 – 4,3%.

Cristian Buşoi a menţionat că, potrivit ultimelor sondaje realizate de Comisia Europeană, OECD şi OMS, 70% dintre cetăţenii europeni doresc ca UE să facă mai mult pentru Sănătate, iar statele membre să investească mai mult în acest domeniu.

„Vom construi un registru electronic european al pacienţilor şi interconectarea între dosarele de sănătate electronice din fiecare ţară membră şi chiar un spaţiu european comun”, a completat europarlamentarul.

sursa