Auto

Dacă ești pasager într-un autovehicul poti primi amenda între 290-453 de lei

În România, purtarea centurii de siguranță este obligatorie pentru toți pasagerii dintr-un autovehicul, indiferent dacă se află pe scaunul din față sau pe bancheta din spate.

Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă, iar pasagerul care nu poartă centură poate primi o amendă cuprinsă între 290 de lei și 435 de lei. Aceasta este o măsură de siguranță importantă pentru a proteja viața pasagerilor în cazul unui accident rutier.

în România, asigurarea RCA (Răspundere Civilă Auto) este obligatorie pentru toți proprietarii de autovehicule. Cei care circulă fără asigurare RCA pot primi amenzi substanțiale. Conform articolului 37, alineatul (9) din Legea 132/2017, amenda pentru circularea fără asigurare RCA poate varia între 1.000 și 2.000 de lei.

În plus față de amendă, autoritățile pot să îți rețină și certificatul de înmatriculare al mașinii și plăcuțele de înmatriculare în cazul în care nu ai asigurarea RCA valabilă. Așa cum menționați, pe durata suspendării contractului RCA, este obligatoriu să imobilizați vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public.

Este important ca toți șoferii să aibă asigurarea RCA valabilă pentru a respecta legea și pentru a se asigura că sunt protejați în cazul unui accident rutier.