Actualitate

Guvernul dă o nouă LOVITURĂ: Toți PACIENȚII vor avea de suferit

Autoritățile pregătesc privatizarea unor centre de tranfuzii, informează Antena 3, care citează un angajat al unei astfel de unități.

Noile centre, cele private, ar urma să extragă plasma, lucru care se întâmplă acum în puţine centre de stat, pentru că cele mai multe prelucrează celelalte componente din sânge necesare la transfuzii.
Specialiștii din sistem, însă, avrtizează că această așa-zisă privatizare va avea efecte grave.

În acest moment, cei care donează sânge primesc de la stat 50 de lei, în bonuri de masă. La centrele private, însă, ar urma să primească de trei ori mai mult, iar cei care nu donează pentru un câştig sunt prea puţini, arată statisticile: în jur de 40%. Prin urmare, statul ar urma să piardă.

”Dacă privatizează plasmafereza, atunci şi fracţionarea plasmei va fi tot privată şi, după aceea, medicamentele care vor fi pe piaţă în România vor fi la alte preţuri, nu vor fi la preţurile Ministerului Sănătăţii, adică vor fi mult mai mari, fiindcă mediul privat trebuie să facă profit”, a declarat Doina Goșa, şeful Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti.
Ministrul Sănătăţii neagă informațiile, dar admite că în câteva zile ar urma să emită un ordin care ar modifica semnificativ sistemul transfuzional de stat din România.

B1.ro