Politica

PSD respinge ordonanța de urgență care introduce coplata în unităţile private și anunță că o va abroga imediat după ce va reveni la guvernare

PSD respinge ordonanța de urgență adoptată joi care introduce coplata în unităţile private, măsură considerată drept o „privatizarea mascată a Sănătăţii”. PSD susține că dacă actuala majoritate parlamentară va adopta legea de aprobare a ordonanţei social-democraţii o vor abroga imediat după ce va reveni la conducerea ţării.

„PSD respinge categoric privatizarea mascată a Sănătăţii şi deturnarea banilor publici, prin introducerea coplăţii în sistemul privat. PSD va folosi toate mijloacele parlamentare şi constituţionale pentru a desfiinţa prevederile ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul Cîţu introduce coplata în unităţile private. Dacă totuşi actuala majoritate parlamentară PNL-USR-PLUS-UDMR va adopta legea de aprobare a acestei ordonanţe, PSD o va abroga imediat după ce va reveni la conducerea ţării, la fel cum a redeschis spitalele închise în timpul Guvernării Boc. Prin această măsură, Guvernul oferă mai multă sănătate celor bogaţi, în detrimentul tuturor celorlalţi cetăţeni care nu îşi vor permite coplata în sistemul privat şi care vor beneficia de mai puţine fonduri, deci de mai puţine servicii, în sistemul public”, transmite PSD într-un comunicat de presă.

PSD subliniază atrage atenția că prin asigurările sociale de sănătate, fiecare persoană asigurată trebuie să beneficieze de asistenţă medicală în condiţii identice, indiferent de posibilităţile sale materiale.

„Acest fond a fost constituit în baza principiului solidarităţii, care este incompatibil cu interesul privat de maximizare a profitului. Potrivit normelor legale şi constituţionale, banii din FNUASS au o destinaţie precisă, respectiv îndeplinirea obligaţiei statului de a asigura ‘asistenţa medicală din unităţile de stat’, aşa cum prevede art. 47, alin. (2) din Constituţia României. Prin asigurările sociale de sănătate, fiecare persoană asigurată trebuie să beneficieze de asistenţă medicală în condiţii identice, indiferent de posibilităţile sale materiale. Acest principiu este încălcat prin introducerea coplăţii în sistemul privat, care presupune transferul a peste un sfert de miliard de euro de la unităţile de stat către cele private. PSD denunţă ştirea falsă enunţată de către ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, care pretinde că mecanismul coplăţii în sistemul privat ar fi fost introdus în timpul unei guvernări social-democrate. Adevărul este că mecanismul coplăţii a fost instituit prin Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, însă nici reglementarea iniţială, nici modificările ulterioare nu au vizat transferul de fonduri din sistemul public în cel privat, aşa cum prevede ordonanţa Guvernului Cîţu”, se mai arată în comunicat.

Întrebată cum răspunde acuzaţiilor conform cărora prin această ordonanţă s-ar face primii paşi spre privatizarea sănătăţii, Ioana Mihăilă a replicat că reprezentanţii Partidului Social Democrat au fost cei care au introdus această contribuţie, în 2019.

sursa