Un iesean a reusit o performanta in agricultura greu de egalat
Din fonduri proprii, a dezvoltat o afacere pe care multi fermieri si-ar dori sa o aiba
Citește și: Programul magazinelor și băncilor pe 24 ianuarie 2025
Investitiile sunt destul de mari, iar experienta de peste 40 de ani l-a ajutat pe fermier sa ajunga la aceasta afacere de succes
Toate produsele ajung pe mesele iesenilor, iar calitatea primeaza
Citește și: Trei persoane din comuna Crasna, reținute pentru lovire și tulburarea ordinii publice
La cativa kilometri de Iasi, un iesean are in comuna Tiganasi o adevarata comoara. Experienta de zeci de ani l-a ajutat sa dezvolte o afacere care-i aduce venituri importante. Toate investitiile au fost facute din venituri proprii, iar costurile pentru intretinerea acestui bussines se ridica la sume cu cateva zerouri. Numai inmultirea efectivului de animale costa cateva zeci de mii de euro. Insa fermierul se lauda cu produse de calitate.
„Noi avem contract pentru livrarea produselor la Dorna Lactate. Suntem seriosi si produsele noastre sunt de calitate. Vindem zilnic 6.800 de litri de lapte, iar carne vindem o cantitate mai putina, dar mergem spre rase mai curate„, a spus Aurel Placinschi.
Toate produsele ajung pe mesele iesenilor
Unul dintre cei mai cunoscuti fermieri din Iasi s-a ambitionat si de la 30 de vaci si 3 angajati, a ajuns la 850 de vaci de lapte si carne si un numar de 19 angajati. Ideea de a incepe aceasta afacere i-a venit dupa ce fostele IAS-uri s-au desfiintat. In anul 2003, a inceput afacerea cu un efectiv de animale de 30 de capete de vaci de lapte pe care angajatii le mulgeau manual.
Acum, in fiecare dimineata, la ora 5, si dupa amiaza, la 4, angajatii aduc vacutele la mulgatoare. In fiecare zi, 250 de vacute asteapta linistite sa fie mulse la mulgatori speciale. Laptele ajunge in tancurile de racire a laptelui, de unde furnizorul preia marfa si apoi o proceseaza, ajungand in final pe mesele iesenilor. Baltata Germana are productia de lapte mai mare ca Baltata Romaneasca, nu e atat de bine adaptata, in schimb da rezultate bune prin metisare cu rase carne.
„Vindem laptele cu 1,5 lei pe litru. E un pret bun. Am avut si pierderi pe aceasta piata, dar acum, daca avem un contract semnat pe un an, putem sta linistiti ca laptele va fi vandut si nu il aruncam sau ne chinuim sa-l vindem”, a spus Aurel Placinschi. Toate achizitiile au fost facute din fonduri proprii. Fermierul spune ca nu a luat fonduri europene pentru ca sunt greu de accesat pentru acest tip de investitie. „E complicat sa iei banii acestia”, a spus Aurel Placinschi. Fermierul este primul iesean care a obtinut fonduri europene prin intermediul SAPARD, pentru terenurile agricole pe care le detine.
Citeste tot pe Bzi.ro