Actualitate

Iohannis apel către medici: Reveniți la serviciu, ne bazăm pe voi!

Președintele Klaus Iohannis a discutat, joi, despre situația de la Suceava cu premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cu ministrul de Interne, Marcel Vela, și cu autoritățile locale. Municipiul și opt comune limitrofe sunt în carantină totală de la începutul săptămânii, din cauza răspândirii extrem de rapide a coronavirusului. Situația de la Spitalul Județean Suceava este una „foarte specială”, după cum a caracterizat-o chiar șeful statului, dat fiind că acolo circa 100 de cadre medicale au fost contaminate. Unitatea medicală a fost închisă vreme de 48 de ore, iar managerul a fost demis. Noua conducere și-a prezentat și ea demisia la o săptămână după ce fusese numită în funcție. Suceava este focarul de COVID-19 în România. Peste 700 de oameni s-au infectat aici cu noul virus și 32 au murit.

Iohannis a ținut să le transmită sucevenilor că autoritățile centrale sunt alături de ei, iar măsura carantinării nu este o pedeapsă, ci o măsură de protecție absolut necesară. Totodată, acesta a dat asigurări că nu se întrerupe aprovizionare, iar economia din zonă, atât cât funcționează, trebuie să meargă mai departe.

Soluții pentru Spitalul Județean din Suceava

Klaus Iohannis a precizat că vinovații trebuie stabiliți mai târziu, de către organele abilitate, dar urgența acum este ca Spitalul Județean Suceava să fie repus în funcțiune: „Domnul secretar de stat Oprea are o sarcină foarte clară, să repună spitalul în funcțiune. Va rămâne acolo, domnul Oprea, pentru perioada următoare, pentru a se îngriji de conducerea operativă a spitalului. Este corect, este oportun și este necesar să se introducă proceduri militare, deci militarizarea spitalului, pentru a reveni foarte rapid la normalitate”.

Șeful statului a insistat că spitalul trebuie dotat corespunzător și, din câte știe, au fost deja livrate 5.000 de combinezoane, 20.000 de măști de protecție, de mănuși, inclusiv medicamente specifice pentru bolnavii de COVID. De asemenea, e nevoie „să se facă o dezinfecție profundă și în spital, și posibil și în oraș. Pentru asta există o echipă specială de dezinfecție, care va veni din Dorohoi și se va ocupa de aceste lucruri”.

Președintele a mai susținut că este necesară testarea urgentă a personalului medical și de încă un aparat de testare, care va ajunge în Suceava în cel mai scurt timp.

„Mă adresez în mod expres și special medicilor și personalului medical din spitalul Suceava: reveniți, vă rog, la serviciu! Preluați bolnavii, respectați procedurile! Ne bazăm pe voi! Am mai spus-o și am să o mai repet: medicii, personalul medical, sunt în prima linie de apărare împotriva acestei epidemii. Este nevoie de voi!”, a mai transmis Klaus Iohannis.

Iohannis, apel către forțele de ordine

Totodată, el a cerut Poliției și Jandarmeriei să se asigure că măsura carantinării este întocmai respectată: „Vă rog, fiți fermi! Aici este nevoie de fermitate pentru a restabili rapid ordinea”.

„Este foarte clar că ne vom confrunta în săptămânile următoare cu situații complicate în Suceava, dar, cu siguranță, așa ne spun experții, specialiștii, și în alte zone”, a mai susținut președintele Klaus Iohannis, după discuțiile cu premierul, miniștrii și cu autoritățile locale din Suceava.

sursa