Actualitate

Ministrul Muncii anunță un proiect privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul de stat: ”Voi prezenta o propunere coerentă”

Ministrul Muncii anunță un proiect privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul de stat: ”Voi prezenta o propunere coerentă”Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunță pregătirea unui proiect de lege care prevede interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public.

„Da, se lucrează la un proiect de lege, în cadrul echipei mele, la Ministerul Muncii. Am făcut o primă lectură a unei variante pe care echipa mi-a prezentat-o, urmează să o finalizăm pe măsură ce colectăm toate informațiile legate de persoanele cărora li s-ar aplica o asemenea prevedere”, a declarat Violeta Alexandru, la Digi 24.

„În foarte scurtă vreme, voi prezenta o propunere coerentă colegilor mei de cabinet, urmând să decidem care este forma finală, respectiv care este calea, în ce măsură va fi prins într-un proiect de lege, trimis Parlamentului sau va fi prins în altă formă de reglementare. Deocamdată, suntem în plin proces de elaborare a unei prime variante. (…) Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare”, a mai spus ministrul Muncii.

Amintim că, în 2008, Guvernul Boc a adoptat o Ordonanță de Urgență similară, care ulterior a fost atacat la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului. CCR a admis sesizarea, precizând că prevederile OUG afecteaza drepturile fundamentale privind dreptul la munca şi dreptul la pensie.

sursa