Motocultoarele nu pot circula pe drumurile publice: Ce spune Poliția Rutieră

Motocultorul este un utilaj agricol cu motor, folosit pentru pregătirea solului în lucrările agricole. Deși este un echipament esențial pentru fermieri, circulația acestuia pe drumurile publice nu este permisă. În multe cazuri, gospodarii atașează remorci la motocultoare și le folosesc și pentru transport, însă acest lucru ridică întrebări legale.

Conform legislației rutiere, circulația pe drumurile publice a vehiculelor trebuie să fie reglementată prin înmatriculare sau înregistrare, cu excepția vehiculelor trase sau împinse cu mâna, bicicletelor și trotinetele electrice.

Citește și: Înmatricularea unui triciclu electric în România

Acest cadru legal este reglementat de Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 și nu include motocultoarele ca vehicule care pot circula pe drumurile publice.

Registrul Auto Român (RAR) a clarificat că, deși motocultoarele ar putea fi considerate vehicule autopropulsate pentru lucrări agricole, acestea nu îndeplinesc condițiile tehnice necesare omologării pentru circulația pe drumurile publice. În consecință, RAR nu poate elibera documente pentru înmatricularea acestora, iar utilizarea lor pe drumurile publice este interzisă.

Citește și: Amendă de până la 6.000 de lei pentru trotinetiști, bicicliști și șoferii de mopede care nu respectă regulile de circulație

Astfel, potrivit Poliției Rutiere, motocultoarele sunt destinate exclusiv lucrărilor agricole și nu pot circula pe drumurile publice din România. În cazul în care sunt depistate pe drumuri, persoanele care conduc motocultoare riscă o amendă cuprinsă între 6 și 9 puncte-amendă.