Sanatate

Naegleria – Infecția care îți mănâncă creierul

Infecția Incredibil de Periculoasă care Îți Pătrunde în Creier: Parazitul ”Naegleria”

Profesorul britanic de microbiologie, Naveed Khan, din cadrul unui laborator din Edinburgh, a lansat un avertisment alarmant privind o boală mortală, fără tratament, care provoacă simptome precum dureri de cap, febră și vărsături. Parazitul în cauză, ”Naegleria fowler”, poate duce la deces în doar 24-72 de ore scrie romaniatv.net

Această infecție este provocată de parazitul cunoscut sub numele de ”Naegleria fowleri”, care pătrunde inițial prin nas și apoi invadează creierul, provocând o afecțiune letală. Acest parazit, o amibă, are originea în apele calde, fiind întâlnită mai ales în țări asiatice precum Coreea de Sud, Pakistan și Malaezia, dar au fost raportate cazuri și în Statele Unite și Marea Britanie.

Profesorul Khan avertizează că această amibă poate deveni o amenințare globală din cauza schimbărilor climatice, cu consecințe potențial catastrofale. Ea este deosebit de periculoasă în apele cu temperaturi ridicate, ucigând până la 99% dintre cei infectați.

Simptomele inițiale sunt deseori confundate cu o simplă răceală sau cu meningita, însă, pe măsură ce boala progresează, pot apărea rigiditatea gâtului, confuzia și pierderea echilibrului. În majoritatea cazurilor, infecția progresează rapid, iar diagnosticul întârziat reduce șansele de supraviețuire.

Naegleria fowleri se găsește în ape dulci și sol, iar în condiții favorabile, poate deveni letală. Specialiștii avertizează că schimbările climatice pot contribui la răspândirea acestei amibe, iar creșterea temperaturilor poate intensifica riscul de infectare.

Cu toate că infecțiile cu Naegleria sunt extrem de rare în țările dezvoltate, ea rămâne o amenințare serioasă în regiunile cu ape calde și neclorinate corespunzător.

Profesorul Khan subliniază importanța conștientizării și a vigilenței în ceea ce privește simptomele precoce, iar orice suspiciune de infecție ar trebui să fie tratată cu maximă seriozitate. Tratamentul eficient pentru această afecțiune nu există, iar mortalitatea este extrem de ridicată.

Infecția cu Naegleria reprezintă o amenințare gravă, iar conștientizarea și educația publică sunt cheia în prevenirea răspândirii acestei boli letale.