Sanatate

Noi simptome care pot indica o agravare a COVID-19

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală atrage atenția asupra faptului că, în contextul celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus, pacienții cu COVID-19 trebuie să fie atenți la noi simptome care ar indica o agravare a bolii.

Dacă în valul doi era foarte importantă monitorizarea saturației de oxigen, acum lipsa poftei de mâncare, somnolența excesivă și presiunea la nivelul pieptului sunt indicii că boala se agravează, explică Beatric Mahler.

Beatrice Mahler atrage atenția asupra unor noi simptome care indică o evoluție spre agravare a COVID-19

Aş vrea să atrag atenţia asupra simptomatologiei care ar trebui să trimită pacientul către un consult medical în spital. Dacă în valul doi vorbeam în mod deosebit de o monitorizare a saturaţiei, sigur, saturaţia rămâne un parametru care trebuie monitorizat acasă, dar este extrem de important ca persoanele, mai ales cele care au comorbidităţi sau sunt persoane vârstnice, să îşi monitorizeze pofta de mâncare, lipsa poftei de mâncare este un semnal de alarmă, somnolenţa excesivă şi presiunea care apare la nivelul toracelui, durerea toracică difuză. Sunt trei simptome care trebuie atent monitorizate la aceste categorii de persoane şi care trebuie să indice o posibilă evoluţie spre agravare şi impun consultul medical„, a declarat medicul Beatrice Mahler.

Managerul Institutului ”Marius Nasta” precizează că, practic, în acest moment ”întreaga secţie s-a transformat într-o secţie de terapie intensivă, pentru că peste 90% din pacienţi sunt severi, care necesită debite crescute de oxigen”.

Totodată, Beatrice Mahler vorbește despre o evoluție îngrijorătoare a bolii la pacienții aflați în stare critică și despre complicații mult mai frecvente în cazul celor internați la ATI.

Ca o caracteristică a valului trei, (…) constatăm apariţia mai frecventă a evenimentelor trombotice arterio-venoase, complicaţii de temut ale evoluţiei în terapie intensivă a pacienţilor cu infecţie SARS-COV-2. În ultimele săptămâni am avut o serie de pacienţi, unii fără comorbidităţi, care au dezvoltat tromboze arteriale, cu ischemii de membre superioare sau membre inferioare, care în urma consultului efectuat de către colegii noştri din chirurgie vasculară au avut indicaţie de amputaţie„, a mai spus medicul Beatrice Mahler.

sursa