Sanatate

Regenerarea dinților poate fi posibilă în curând

Regenerarea dinților va putea fi posibilă în curând, cu ajutorul unui medicament revoluționar. Această soluție pentru refacerea danturii va fi pusă la dispoziția pacienților, anunță cercetătorii din domeniu.
În iulie 2024, o echipă de la Institutul de Cercetare Medicală de la Spitalul Kitano din Japonia va începe testele clinice pentru un potențial tratament de regenerare a dinților, bazându-se pe decenii de cercetare în domeniu. Dacă aceste teste vor avea rezultatele scontate, medicamentele terapeutice ar putea fi disponibile până în 2030.

Acest studiu vizează mai ales persoanele cu anodonție, afecțiune genetică rară care împiedică dinții de lapte și dinții adulți să crească în mod normal. Tratamentul ar viza inițial copiii mici cu această afecțiune, dar cercetătorii cred că ar putea fi utilizat și la scară mai largă, cum ar fi la persoanele care au probleme dentare mai frecvente, ca bolile gingivale.

Cercetările au început după ce oamenii de știință au găsit o legătură între o genă numită USAG-1 și limitele creșterii dinților la șoareci. Aceștia au trecut apoi la teste, încercând să blocheze manifestarea USAG-1. Ca parte a cercetării, a fost descoperit un anticorp care ar putea bloca în siguranță o parte din activitatea USAG-1 la șoareci și dihori fără a conduce la efecte secundare grave, lucru care a dus la creșterea indusă a dinților. Următorul pas este acela de a vedea dacă aceleași reacții chimice pot fi controlate la oameni.

Deocamdată cercetătorii vorbesc mai mult despre potențial, decât despre realitate, dar ar putea fi posibilă utilizarea noului medicament pentru a stimula creșterea unei a treia generații de dinți, după dinții de lapte și dinții adulți de dimensiuni normale.

După cum indică cercetătorii într-o recenzie științifică recentă, avantajul acestei abordări este că creșterea dinților este declanșată în mod natural, fără a fi necesară o programare complicată a celulelor stem. Echipa de cercetători mai sugerează că progresele în tehnologia de scanare vor facilita identificarea markerilor biologici care indică persoanele ce vor beneficia cel mai mult de tratament.

Tratamentul cu anticorpi anti-USAG-1 la șoareci este eficient pentru regenerarea dinților și poate fi un progres în tratarea anomaliilor dentare la oameni”, scriu cercetătorii.

sursa