
Ești în plin proces de execuție al locuinței și te gândești deja la designul camerelor și stilul arhitectural pe care să-l alegi? Decorarea casei este unul dintre cele mai frumoase și în același timp provocatoare procese. Însă, înainte de a trece direct la alegerea mobilierului sau a paletei cromatice, trebuie să te gândești la structura și stabilitatea camerelor. Șapa reprezintă un factor cheie care poate influența nivelul de confort și are rolul de a consolida construcția pardoselii. Ce este mai exact, dar și cum o poți turna corect poți afla în rândurile de mai jos.
Ce este șapa și de ce este important să fie executată corect din prima încercare
Citește și: Nouă taxă pentru cei fără contract de salubritate: Cât vor plăti persoanele fizice și firmele
Șapa este rezultatul unui amestec de mai multe materiale de construcții. În general, se folosesc nisip, pietriș, apă și ciment. Se toarnă peste un substrat din construcția casei, cu scopul de a crea o suprafață plană, netedă și rezistentă pentru pardoseală. Motivul pentru care este necesară turnarea este că placa de suport nu poate face față factorilor de umiditate.
E foarte important ca șapa să fie turnată corespunzător încă din prima încercare. De ce? Pentru că influențează semnificativ rezistența pardoselii, dar prezintă și alte beneficii precum:
Citește și: Marketing Inteligent pentru 2025 – Happy Pencil, Agenția de marketing care face diferența
- Eliminarea denivelărilor și imperfecțiunilor pentru a crea o bază uniformă. Astfel, sunt reduse semnificativ riscurile de fisurare sau deformare a pardoselii.
- Izolare termică și fonică, ceea ce contribuie la crearea unui climat confortabil. O șapă bine realizată devine o barieră împotriva pierderilor de căldură și a sunetelor deranjante.
- Crearea unei pante pentru a facilita scurgerea apei. În cazul bucătăriilor sau băilor, panta poate fi realizată în așa fel încât să elimine problemele instalației interioare.
Tipuri de șape și cum sunt acestea adaptate pentru diversele proiecte de construcții
În ceea ce privește modalitatea de realizare, există mai multe tipuri de șape. Iată care sunt cele mai întâlnite:
Citește și: Calitatea care face diferența: Tonerele originale pentru imprimantele Konica Minolta
- Șapă umedă – Varianta clasică, folosită în majoritatea cazurilor. Este realizată din apă, nisip și ciment. Nu presupune costuri mari, dar se usucă mai greu. Rezistă cu succes la trafic intens și la șocuri mecanice. Există și șapă semi-umedă, recomandată pentru camerele cu umiditate ridicată.
- Șapă autoaderentă – Utilizată cu precădere în construcțiile industriale. Se aplică direct pe placa de suport, fără a mai fi nevoie de un strat suplimentar. Are un nivel ridicat de durabilitate. Însă, este recomandată instalarea unei benzi perimetrale de dilatație.
- Șapă flotantă – Este întâlnită atât în cazul clădirilor rezidențiale, cât și al celor industriale. Se poate aplica pe mai multe straturi izolante. Există și varianta cu încălzire, care se folosește pentru montajul sistemelor de încălzire prin pardoseală.
- Șapă elicopterizată – Cunoscută și sub denumirea de șapă mecanizată. Este o soluție modernă și performantă, care trebuie aplicată cu ajutorul unui aparat pentru elicopterizat. Rezistă cu succes la factori de coroziune, deformare și degradare. Are un aspect mai puțin lucios.
- Șapă autonivelantă – Cu siguranță ai auzit de eficiența pe care o prezintă o șapă autonivelantă. Amestecul vine gata preparat și este gata pentru a fi aplicat în zona vizată. Are un tip de uscare foarte rapid, se adaptează oricărei pardoseli și reduce costurile de manoperă.
Sfaturi practice și tehnici eficiente pentru turnarea corectă a șapei
Pe lângă alegerea corectă a șapei, e important să aplici eficient toate tehnicile de turnare. Iată câteva sfaturi importante:
- Curăță foarte bine suprafața unde va fi turnată pentru a facilita aderarea eficientă a materialului.
- După pregătirea șapei, trebuie aplicată în maxim 90 de minute, dar citește cu atenție specificațiile producătorului.
- Turnarea trebuie făcută doar în camere unde au fost deja instalate uși și ferestre, pentru a elimina efectele curenților de aer.
Ține cont de sfaturile de mai sus și bucură-te de avantajele unei șape bine turnate!