Auto

Șoferii care nu-și plătesc amenzile riscă să rămână fără permis, potrivit unei propuneri legislative

Șoferii care nu își plătesc amenzile de circulaţie în maximum 60 de zile ar putea să rămână fără permise de conducere, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbatere.

Potrivit proiectului, orice șofer sancționat va avea 60 de zile la dispoziție ca să achite amenda luată în trafic. Dacă nu plătește, rămâne fără dreptul de a conduce până când își achită obligația față de stat.

„Asta e o practică extrem de generală. E mult mai mare numărul celor care nu-și plătesc decât numărul celor care achită. E vorba pentru prima dată și de o sancțiune, pentru că această sancțiune cu ridicarea permisului de conducere cred că îi va determina pe foarte mulți dintre cei care primesc amenzi și nu le plătesc să se gândească mult mai bine“, a declarat deputatul PNL Florin Roman, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.
Plata amenzilor reprezintă şi o formă de disciplinare a şoferilor români, susţin iniţiatorii proiectului. Un lucru absolut necesar – mai spun aceştia – pentru o ţară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morţi în accidente rutiere din Uniunea Europeană. La noi în ţara mor câte 85 de persoane la fiecare milion de locuitori.

În prezent, cine primește o amendă contravențională are la dispoziție 15 zile pentru a achita jumătate din cuantum. Până în vara lui 2018, termenul era de 48 de ore în zilele lucrătoare.

Proiectul a fost înaintat Senatului pentru dezbatere. Pentru a intra în vigoare proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament şi promulgat apoi de preşedintele Klaus Iohannis.

sursa